Ob gradu Hrastovec so slovesno odprli prenovljene baročne stopnice, ki so bile zaradi dotrajanosti kar dve desetletji zaprte. Z obnovo so izboljšali izgled, pa tudi uporabnost tega dela gradu, saj lahko stopnišče uporabljajo stanovalci in obiskovalci.

Obnova stopnic na severni strani gradu Hrastovec, ki je trajala dve leti, je bila skupaj vredna 250.000 evrov. 100 tisočakov je prispevalo ministrstvo za kulturo, ostali del je financiral Socialno varstveni zavod Hrastovec.

Projekt obnove stopnišča so v zavodu pripravili skupaj z Zavodom za kulturno dediščino Maribor, za izvajalca del so izbrali podjetje Gnom iz Šentvida pri Stični.

»Z obnovo stopnišča bomo gradu vrnili vsaj del njegovega primarnega baročnega izgleda in omogočili začetek revitalizacije severnega dela vrta s teraso,« so tekom del zapisali v podjetju Gnom. 

S prerezom traku slavnostno otvorili prenovljen baročni biser

Danes je potekala slovesnost ob odprtju obnovljenih grajskih stopnic, ki se je bo udeležil tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac.

Trak sta prerezala Maljevac in direktor zavoda Aleksander Gungl.

»Poleg vsakodnevnih napornih zadolžitev, ki jih imamo v zavodu, je pa danes vseeno dan, ko se lahko malo zaustavimo, malo pokažemo, kaj smo naredili, pokažemo našo prehojeno pot in začrtamo neke cilje za naprej,« je ob tem povedal Gungl.

Ob tem je poudaril, da želijo v prihodnje obnoviti tudi pročelje nad stopniščem. Vrednost teh del ocenjujejo na 150 tisočakov, pri tem računajo na pomoč države. 

Slovesnega odprtja obnovljenih stopnic se je udeležil tudi soprog predsednice republike Aleš Musar, ki je zavodu ob tem podaril pripomoček za vadbo.

Stopnišče nazadnje sanirano po 2. svetovni vojni, a so bili elementi zamenjani z neustreznimi replikami 

Kot so pred časom razložili v podjetju Gnom, je baročno stopnišče datirano v drugo tretjino 18. stoletja in predstavlja edinstven primer baročne arhitekture stopnišč na naših tleh. 

Celotno stopnišče z balustradno ograjo, centralnim portalom in dvema vazama je izdelano iz peščenca: »Gre za uporabo avtohtonega kamna, ki pa zaradi vpliva atmosferilij razpada in se kruši.«

Zadnja sanacija stopnišča je bila domnevno izvedena po 2. svetovni vojni, navajajo, in takrat je bil zamenjan velik del elementov: »Ob natančnem pregledu smo ugotovili, da gre v veliki meri za neustrezne replike elementov, izdelanih v armiranem betonu.«

Pojasnjujejo, da je nekompatibilnost originalnega poroznega in sekundarnega neporoznega materiala na originalu povzročila pospešeno razpadanje. Razlog za slabo stanje stopnišča je bilo tudi dolgotrajno nevzdrževanje.

Komentarji (1)

INVESTIGATOR (ni preverjeno)

Kaj še te Maljavi ima tam za iskati...?

Starejše novice