Dobrodelno kolesarski podvig Diagonala335, s katerim so letos obeležili tradicionalno peto leto, se je zaključil nad pričakovanji organizatorjev.

V Trdkovi, vasi, blizu znamenitega tromejnika med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko, se je letos na pot po celotni diagonali Slovenije podalo 189 udeležencev v okviru dogodka in istoimenskega projekta Diagonala335

Še 19 udeležencev se je karavani pridružilo v Ljubljani, kjer je bil start Diagonal'ce, ki udeležence pelje po krajši trasi od Ljubljane do Portoroža. 

Na cilju v Portorožu je svojo osebno zmago nad uspešno opravljenem kolesarskem podvigu v morju ali v senci borovcev slavilo kar 189 kolesarjev. 

V sklopu celotnega dne je odstopilo le 19 kolesarjev, za katere se je izkazalo, da poti niso zmogli. Tisti, ki so vztrajali do cilja, pa so na Obali prejeli spominske medalje, aplavze in vzklike spodbude. 

Najmlajši kolesarji, ki so se na pot podali v spremstvu staršev, so bili stari 16 let, najstarejši so bili še v svojih 60-ih. Prvič letos je bilo kar 10-odstotkov prijavljenih na podvigu žensk, kar je bistveno več kot katerokoli leto doslej.

Že od starta je lepo vreme udeležencem zagotavljalo razglede, ki jih lahko doživiš samo na kolesu. Že res, da je bil sam podvig zaradi poletne vročine bolj naporen, a so kolesarji kljub vsemu priznali, da imajo mnogo raje sončno vreme, kot da jih med vožnjo pere dež. 

Po celotni trasi so nabirali vtise poletne noči, kolesarjenja pod zvezdnim nebom, sončnega vzhoda, nežnega in pekočega sonca, sončnega zahoda in osvežitve slovenskega morja. Za dodaten dober vtis pa so poskrbeli prostovoljci ter slovenska podjetja in gostinski lokali, ki so na skupno dvanajstih postojankah po trasi zagotavljali okrepčitev in ambient za druženje med udeleženci.

Mnogo bolj pomemben vidik sreče pa je dejstvo, da je pot minila brez večjih nezgod. Skrbno izbrani zdravstveni tehnik, ki so ga preimenovali v diagonalinega motorista reševalca, se je k sreči lahko bolj izkazal kot animator, kajti potrebo po zdravstveni pomoči v celotnem dnevu so izkazali zgolj trije kolesarji. 

Mobilni servis koles pa je poročal o približno 20 intervencijah na kolesih. 

Na najdaljši postojanki, ki jo kolesarjem tradicionalno ponudijo pred Športno zvezo Ljubljane, jih je obiskal prvi častni ambasador Diagonale335, eden najbolj znanih slovenskih biatloncev, Jakov Fak

Nasmejan in srčen je povedal, da je vesel in ponosen diagonalinega naziva: »Vesel sem, da sem z vami in vas podpiram. Ta projekt je povezal nas in celotno Slovenijo! Z njim skrbite za dve ključni vrednoti: gibanje in dobrodelnost. Seveda, si želim, da bi dobrodelnosti lahko bilo manj, ampak dejstvo je, da jo mladi nadarjeni športniki zelo potrebujejo, zato je toliko boljpomembno, da Diagonala335 podpira Botrstvo v športu.« 

Kolesarji, ki so se letos pridružili že tradicionalni peti Diagonali335, so pod sloganom »Zmigajmo Slovenijo!« kolesarili za dober namen.

Diagonala335 je v osnovi dobrodelno kolesarski dogodek, s katerim se zbirajo sredstva za projekt Botrstvo v športu, ki poteka pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenija – Združenja športnih zvez in Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje. 

Organizatorji dogodka, z vodjo projekta Simonom Erženom na čelu, kolesarji z družinami in ostali udeleženci dogodka, prostovoljci, slovenska podjetja in gostinski in turistični ponudniki, strokovna in interventna podpora, Prostovoljno gasilsko društvo Trdkova, Športno društvo Trdkova in občina Kuzma so od začetka do konca udejanjali besedilo himne Diagonale335. 

Ta celotno Slovenijo poziva h gibanju in dobrosrčnosti.

Starejše novice