Družba DARS je danes dopoldne predala prometu še zadnji del podravske avtoceste A4 med Draženci in mednarodnim mejnim prehodom Gruškovje.

Na uradnem odprtju 5,8 kilometra dolge štiripasovnice je otvoritveni trak skupaj s predsednikom uprave družbe DARS Tomažem Vidicem in v družbi evropske komisarke za promet Violete Bulc prerezala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

S tem je v celoti dograjena skupno 33 kilometrov dolga podravska avtocesta A4 med Mariborom in Gruškovjem, ki predstavlja del celovitega vseevropskega prometnega omrežja.

Celoten avtocestni odsek A4 med Draženci in Gruškovjem v skupni dolžini 13 kilometrov je namenjen predvsem izboljšanju kakovosti življenja ljudi v regiji in povečanju prometne varnosti. Ker leži na povezavi med dvema mednarodnima prehodoma Šentilj in Gruškovje, bo nova avtocesta omogočila tudi nemoten daljinski in mednarodni promet skozi Slovenijo. 

Štiripasovna avtocesta z odstavnima pasovoma

Pogodbeni izvajalec del na odseku med Podlehnikom in Gruškovjem je bil sarajevski Euro-asfalt, pogodbena vrednost del pa znaša 56,2 milijona evrov. Naložba v avtocestni odsek se financira iz lastnih sredstev investitorja DARS d.d., sredstev programa Vseevropsko prometno omrežje Evropske unije, sredstev kohezijskega sklada Evropske unije in kredita Evropske investicijske banke.

Gradnja 5,8-kilometrskega odseka med Podlehnikom in Gruškovjem je stekla poleti 2016. Novozgrajena avtocesta, na kateri so trije nadvozi, dva podvoza, 12 mostov in predor Log z galerijo, bo predana prometu kot sodobna štiripasovna avtocesta v normalnem prečnem profilu z odstavnima pasovoma ter priključkom Zakl.

Avtocestni odsek s hitrostjo 130 kilometrov na uro

Avtocestni odsek ima enako projektno hitrost 130 kilometrov na uro kot predhodno že zgrajena in pred enim letom predana prometu prva etapa avtoceste na razdalji 7,3 kilometra med Draženci in Podlehnikom, na katerega se navezuje, z izjemo zadnjih treh kilometrov pred mejnim prehodom Gruškovje, kjer bo hitrost omejena na 110 kilometrov na uro. 

Ker je nova avtocesta »povozila« staro glavno cesto G 1-9, je bila v sklopu investicije med Draženci in Gruškovjem zgrajena nova vzporedna cesta v dolžini 13,9 kilometra kot povezovalna cesta med kraji ob trasi avtoceste in kot dostop do okoliških zemljišč. Doslej je bila v sklopu dokončanja avtoceste med Draženci in Podlehnikom zgrajena že nekaj več kot polovica nove vzporedne regionalne ceste, z otvoritvijo druge in zadnje etape pa se uradno prometu predaja še preostali del regionalne ceste do Gruškovja, po kateri že sedaj poteka promet.

Brez vseh omejitev bo mogoče peljati po odstranitvi prometnih zapor in dokončanju tistih del, ki jih je mogoče opraviti šele po preusmeritvi prometa po obeh polovicah, kar se bo zgodilo predvidoma najpozneje v ponedeljek.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice