Civilna inicativa za ptujsko obvoznico in krajani so ob 11. uri protestno zaustavljali promet na najbolj prometni cesti, ki iz ormoškega in završkega konca vodi na Ptuj.

Člani Civilne iniciative za ptujsko obvoznico so se danes podali na protestni shod. Glavni razlog za protest je napovedana rekonstrukcija Ormoške ceste, ki pa še zdaleč ni takšna, kot želijo ob njej živeči ljudje. Tako so danes krajani zaustavili najbolj prometno cesto, ki z ormoškega in završkega konca vodi na Ptuj. 

»Hrup podnevi, hrup ponoči, tak da ti glava poči,« so protestniki med drugim napisali na transparente.

Vedno večje število tovornjakov 

Ptujčanom iz mestnih četrti Jezero in Spuhlja je znova prekipelo zaradi vedno večjega števila tovornjakov, ki se valijo mimo njihovih hiš. Najhuje je, kot pravijo ob nedeljah zvečer, ko preneha prepoved za tovorni promet. Ob napovedani širitvi obstoječe ceste se zdaj domačini bojijo, da hitre ceste sploh ne bo, mimo njih pa bo vozilo še več tovornjakov. Razlog za vožnjo po regionalni cesti in ne avtocesti je precej enostaven.

Marsikje drvijo le nekaj centimetrov od hiš in otežujejo vožnjo kolesarjev, saj ob tovornjakih na cesti zanje preprosto ni prostora. Predvsem pa povzročajo hrup, v povprečju 75 decibelov. Vse to pa zato, ker država še ni niti določila zadnjega dela trase hitre ceste od Ormoža proti Ptuju. 

»Živeti je nemogoče, ker je hrup nevzdržen. V eni uri našteješ po sto tovornjakov. Saj mi drugega ne zahtevamo, naj odstranijo tovornjake, naj jih spravijo na avtocesto, s tem bodo tudi zaslužili,« je na protestu dejala domačinka Marica Rus.

Sergeja Puppis Freebairn, vodja pred letom ustanovljenega odbora Civilne iniciative za ptujsko obvoznico pa znova poziva: »Država naj začne poslušati ljudi ob tej cesti, da je konec in da ne prenesemo več tega prometa. Naj najdejo rešitev zdaj takoj. Naj tovornjake na avtocesto preusmerijo, naj jih na vlake dajo, kamor koli! Ne moremo več tega prenašati!«

Edina prava rešitev za Ptujčane je hitra cesta od Ormoža proti avtocesti, ki bi bila pravzaprav tudi ptujska obvoznica. A čeprav jo pri Ormožu že gradijo, mimo Ptuja še trasa še ni določena. Civilno iniciativo zato skrbi, da zaradi napovedane širitve in obnove stare ceste južne obvoznice okoli Ptuja sploh ne bo.
 

»Nemogoče, nemogoče. Saj vidite na hiši, da vse odstopa. Vsak teden lahko pobrišeš trikrat prah,« opozarja Elizabeta Fink.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice