Foto: Jure Banfi
Po dolgem desetletju čakanja so prebivalci Spodnjega Podravja marca lani končno dočakali začetek gradnje težko pričakovanega urgentnega centra. Predvidoma v začetku decembra bo ta končno odprl svoja vrata.

Po tem, ko so lanskega marca položili temeljni kamen za ptujski urgentni center in po nekaj zapletih že pred odprtjem, je zdaj odprtje urgence vendarle na vidiku. 

»Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj upa na pridobitev uporabnega dovoljenja, kar bi omogočilo, da Urgentni center Ptuj prične s svojim delovanjem v petek, 1. decembra 2023, ob 7.00,« so zapisali na družbenih omrežjih bolnišnice. 

S tem bo prebivalcem Spodnjega Podravja omogočena enaka zdravstvena obravnava, kot jo imajo že leta ostali bolniki v Sloveniji.

Še pred odprtjem zalilo kletne prostore

Kot je pred časom povedal vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Aleksander Voda, so v začetku oktobra oddali vlogo za pridobitev uporabnega dovoljenja. 

Je pa do prvih zapletov prišlo še pred odprtjem, saj je v začetku oktobra poplavilo kletne prostore nove urgence, vzrok za to pa je bil po besedah Vode, da vgrajeni material ni izpolnjeval zahtevanih standardov, zaradi česar je popustila ena o cevi in se je iz nje izlila vroča voda.

Zaradi škode je bila potrebna tudi menjava podov. 

»Izvajalec je svojo krivdo takoj priznal in na lastne stroške začel sanacijo v skladu z ukrepi, ki jih je predlagala stroka,« je dejal prvi mož ptujske bolnišnice.

Foto: Jure Banfi

Prvo nadstropje urgence le še zidovi

Teodor Pevec, strokovni vodja ptujske bolnišnice, je na dan razkritja temeljnega kamna povedal, da v urgentnem centru pričakujejo približno 35 tisoč bolnikov letno.

Da pa je sploh lahko prišlo do realizacije projekta ptujske urgence, pa so bili potrebni donatorji. Podjetja s Ptuja in okolice so namenila svoja sredstva, teh se je nabralo za več sto tisoč evrov, da so projekt sploh lahko zagnali.

Večja neznanka je za zdaj še vedno usoda nadgrajenega nadstropja nove urgence, kamor bolnišnica želi seliti zelo dotrajan operacijski blok. Za zdaj namreč ostajajo le zidovi. 

Po besedah Vode so bili s prejšnjim vodstvom ministrstva za zdravje oziroma z Alešem Šabedrom že dogovorjeni, da pripravijo potrebno dokumentacijo za nabavo vse potrebne opreme in da bi projekt uvrstili v nacionalni razvojni program za leto 2024.

»Tako je bilo dogovorjeno v začetku junija. Mi smo projekte naročili, ti so zdaj v zaključni izdelavi, potem pa je prišlo do menjav na ministrstvu. Odtlej nismo prejeli nobene informacije, kako je s tem projektom,« je dejal Voda. 

Starejše novice