Foto: osebni arhiv
Izbrali ste jih za ponudnika najboljših čevapčičev na območju Ptuja in okolice. Družinska mesarija pa se lahko pohvali z dolgo tradicijo, predanostjo delu in sodelovanjem z lokalnimi kmeti.

Mesarstvo Herga ste izbrali za najboljšega ponudnika čevapčičev. Mesarija, ki je sicer na Ptujskem znana po dolgi tradiciji, se je z leti širila tudi na področje 'cateringa', imajo pa tudi lokal Jack Caffe v Dornavi - a zvesti so ostali temeljem, ki jih je postavil oče Alojz Herga

Zgodba Mesarstva Herga se začne leta 1993, ko je oče Alojz odprl mesnico v Dornavi. Ob boku mu je stala žena Cilka Herga, sicer tudi nekdanja fotografinja. 

Danes družinski posel vodi sin Smiljan Herga, ki je od zdaj pokojnega očeta mesarja prevzemal znanje in izkušnje. Zaposlujejo še osem ljudi, ki z njimi soustvarjajo uspešno podjetniško zgodbo. 

Pomembno tako poreklo mesa kot odnos do strank

Smiljan Herga za Ptujinfo poudari, da meso odkupujejo od lokalnih kmetovalcev. 

»Imamo pogodbe z našimi štajerskimi rejci, od njih kupujemo vso surovino, v domači predelavi to predelamo v izdelke, polizdelke,« pripoveduje Smiljan. 

Ponujajo vse vrste mesa, vključujejo pa tudi ribje izdelke. 

Kot kažejo rezultati glasovanja za naj čevapčiče po izboru bralcev Ptujinfo, so Ptujčanom in Ptujčankam posebej všeč njihovi čevapčiči. Kaj jih loči od ostalih?

Smiljan izpostavi, da prisegajo na leta izkušenj, sodelujejo z gostinci in raznimi kuharji. Ker se iz izkušenj učijo, pa je morda ravno to tisto, kar jih povzdigne. 

»Iz vseh nasvetov, vseh teh zgodb smo potegnili ven dober recept,« je jasen. 

A ne le recept. Pomembna je volja, dober mesarski instinkt, užitek do dela. »Če se ne vidiš v nekem poslu, se tega pač ne moreš lotiti,« razloži Smiljan. 

Kaj nam poleti najbolj diši? 

Stranke še zmeraj prisegajo na balkanske klasike, nam še zaupa. Obožujejo čevapčiče in perutničke, kar sta še zmeraj najpogostejši zvezdi naših piknikov. 

Dodaja pa tudi, da se radi odločamo za vešalice, nabodala, roladice, fileje, radi imamo tudi razne vrste klobas, pikantnih ali ne. Zadnja leta se trend obrača tudi k zorjenemu mesu, ki ga prav tako ponujajo v mesarstvu v Dornavi. 

In kaj je skrivnost odličnih čevapčičev? Herga razkrije, da čevapčiče delajo iz mladega junečjega mesa, dodajo še malo svinjine. V meso ne dajejo aditivov, stabilizatorjev. Prisegajo na lokalno meso, meso visoke kvalitete in predpripravo. 

»Mi po mesarsko pravimo brez kemije,« poudari Smiljan. Razloži, da je pomembna predpriprava mesa, ki se začne z zorenjem mesa, nato mletje in mešanje. Tako predpriprava mesa traja že teden dni preden to najde pot v čevapčiče. 

Meso imamo. Čas je, da zakurimo žar. Kakšna je skrivnost mesarja, da bodo naši čevapčiči najboljši na vasi?

Herga poudarja, da mora biti ogenj 'dovolj hladen'. Žar ne sme biti prevroč, meso ne sme biti prepečeno. Ko meso dobi skorjo, je že preveč prepečeno, je jasen.

Stremenje k novim trendom ... 

Zmeraj so odprti za nove trende, nove želje svojih strank. Smiljan meni, da je to ključnega pomena. 

»Če se stranka vrne, pomeni, da si dober, da si priden. Če ti stranka zaupa, če je s tabo zadovoljna, je to za nas največje priznanje, največje zadovoljstvo,« pravi.

»Največji nadzor, največji inšpektor je stranka,« še doda. 

Komentarji (2)

Hiša (ni preverjeno)

Pomemba je še cena .
V trgovini najdemo čevapčiče in druge izdelke v nebo vpijoče Slovenske firme, ki so pa dragi kot žafran.
Redki so pripravljeni nekaj preplačati.
Napišite še ceno teh.

Meri (ni preverjeno)

Sestavina najboljših čevapčičev (meso): mlado goveje pleče, mlad goveji vrat, mlada goveja trebuševina in brez svinjine kot piše v prispevku !!!

Starejše novice