Foto: Žan Osim
Mlade ekipe iz osmih osnovnih šol in ene srednje šole s Ptuja in okolice so predstavile svoje poslovne rešitve. Kdo so letošnji zmagovalci?

Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj že več kot deset let spodbuja podjetništvo med mladimi v Spodnjem Podravju. V soorganizaciji Šolskega centra Ptuj so ob podpori Mestne občine Ptuj in Manager kluba Ptuj tudi letos organizirali tekmovalni izbor najboljših idej na podjetniškem izzivu za mlade.

V Dominikanskem samostanu so se zbrale ekipe, ki so s podporo strokovnih in šolskih mentorjev na delavnicah in s samostojnim delom razvijali ideje v poslovne modele

Foto: Žan Osim

Devet podjetniških ekip iz devetih šol

Zmagovalci šolskih tekmovanj so svoje rešitve predstavili komisiji, ki jo med drugim sestavljajo tudi predstavniki MKP, SPIRIT Slovenija in regijskega partnerja tekmovanja Popri. Svoj glas je podalo tudi občinstvo.

Na oder je stopilo devet podjetniških ekip iz osmih osnovnih in ene srednje šole s Ptuja in okolice. Prisluhnili smo idejam za najrazličnejše poslovne rešitve. 

Foto: Žan Osim

Na stopničkah spletna aplikacija za pomoč pri izbiri šole, torbica za prenosni zvočnik in pametni zalivalnik vrtov

Zmagovalna poslovna ideja učencev OŠ Olge Meglič nosi ime Učitek. Gre za spletno aplikacijo, ki bi učencem pomagala pri izbiri srednjih šol. Temeljila bi na vprašalniku, ki bi ga učenci izpolnili ob vpisu na spletno stran. Slednja bi ob različnih šolah vključevala tudi mnenja učencev in tako nudila globlji vpogled v ekosistem šole.

Na drugo mesto so se zavihteli dijaki Šolskega centra Ptuj – Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, ki so predstavili poslovno idejo Music holder. Gre za vodoodporno in trpežno torbico za prenosni zvočnik, namenjeno predvsem za uporabo ob jezdenju konj. Konje namreč glasba pomirja, a je zvočnik težko pritrditi na sedlo. 

Tretje mesto so s poslovno rešitvijo ZEKO zasedli učenci OŠ Ormož, ki so predstavili pametni zalivalnik vrtov. Izhajali so iz problema, da predvsem starejši zaradi fizičnih in zdravstvenih omejitev težje zalivajo vrtove, a so ob ideji mislili tudi na starejše, ki trpijo za pomanjkanjem časa. Zalivalnik je samodejno premičen in povezljiv s pametnim telefonom, napaja pa se tudi s pomočjo sončnih celic.

Rešitev ZEKO je za svojega favorita izbrala tudi publika.

Foto: Žan Osim

Od aplikacije za inštrukcije do žvečilnih gumijev

Ekipa OŠ Videm pri Ptuju je predstavila idejo za podjetje Biopet, ki bi nudilo igrače, posode in ostale pripomočke za hišne ljubljenčke. Paleta izdelkov bi na trgu izstopala predvsem z vidika prijaznosti do okolja in uporabnikov – vsi izdelki bi bili izdelani iz ljudem in živalim prijaznih recikliranih materialov.

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici so se posvetili težavi, da žvečilni gumiji prehitro izgubijo okus. Zato so zasnovali blagovno znamko Čumi čumi gumi s serijo unikatnih okusov žvečilk, ki bi dlje »zadržale« okus v ustih. V ponudbo bi dodali tudi nevsakdanje okuse, kot so jajčevec, paprika, feferon, kisle kumarice, brokoli in jajca.

V ličila so se poglobili učenci OŠ Podlehnik, ki bi pod znamko Mint strankam nudili obstojna ličila iz naravnih sestavin. Izpostavljajo še prednost enostavnega prenašanja in primernosti za oba spola.

V podoben »bazen« so skočili tudi na OŠ Hajdina, ki so predstavili znamko parfuma Be Real. Od konkurence želijo prav tako izstopati z obstojnostjo, primernostjo za oba spola ter kar 33 različnimi vonji.

Poslovno rešitev v izobraževalni sferi pa so prikazali učenci OŠ Kidričevo in OŠ Žetale. Prvi bi s spletno aplikacijo Learn.it ostalim učencem približali inštrukcije za osnovne šole in poskrbeli za njihovo enostavno dostopnost, drugi pa so si zamislili poseben koncept šolske table, ki so jo poimenovali Boared. Na njo bi se pisalo s posebnim pisalom, katerega črnilo je občutljivo na toploto – ob brisanju bi tablo z enim gumbom enostavno ogreli in zbrisali vsebino.

Foto: Žan Osim

Podjetništvo je več kot le ustvarjanje dobička

Kot so povedali direktor ZRS Bistra Ptuj Danilo Čeh, podravnateljica Šolskega centra Ptuj – Šole za ekonomijo, turizem in kmetijstvo Patricija Koler in Tilen Mrgole v imenu Manager kluba Ptuj, je podjetništvo veliko več kot le poslovna in karierna pot, vezana na ustvarjanje dobička.

Podjetništvo je razmišljanje izven ustaljenih okvirjev, ustvarjanje idej in priložnosti. Te mladi včasih vidijo še toliko jasneje, saj niso obremenjeni z raznimi težavami, ki pestijo odrasle in izkušene podjetnike. Gre za veščine, ki so še kako uporabne v vsakdanjem življenju in bodo učencem in dijakom brez dvoma koristile na življenjski poti, ne glede na to, v katero smer ta zavije.
 

Foto: Žan Osim

Starejše novice