Slika je simbolična.
V Krčevini pri Vurbergu so v nedeljo namerili absolutni temperaturni rekord za mesec april. A od rekorda so se temperature kmalu spustile pod ničlo.

Amaterska vremenska postaja Gradišnik v Krčevini pri Vurbergu, ki se nahaja na 328 metrih nadmorske višine, je v nedeljo, 14. aprila, zabeležila absolutni temperaturni rekord za mesec april od kar meri temperaturo zraka. 

Ob 16.15 je bilo izmerjenih neverjetnih 28,8 stopinje Celzija.

Dva dni kasneje okolico vremenske postaje pobelil sneg

Že čez dva dni kasneje, 16. aprila, je okrog 17. ure okolico te amaterske vremenske postaje pobelil kratkotrajen sneg.

Albin Gradišnik, lastnik te vremenske postaje, pojasnjuje, da je tako meja sneženja padla pod 300 metrov nadmorske višine, čeprav so napovedi predvidevale, da bo ta na nadmorski višini okrog 700 metrov nad morjem. 

Sneg je na 300 metrih nad morjem sicer zelo hitro skopnel.

Danes zjutraj temperature pod ničlo

Danes zjutraj, ob 6.50, je amaterska vremenska postaja Gradišnik v Krčevini pri Vurbergu namerila temperaturo zraka pod ničlo, in sicer je bilo -0,1 stopinje Celzija. 

Občutek temperature je bil kar -2,4 stopinje Celzija, kar je posledica severozahodnega vetra, ki je v tem času pihal s hitrostjo 5,5 kilometra na uro. 

»Za kmetovalce in vrtičkarje je bil še bolj skrb zaskrbljujoč pogled na števce prikazovalnikov merilnih naprav na amaterski vremenski postaji, ko smo videli, da je bila v tem času točka rosišča pri -0,24 stopinje Celzija. Točka zmrzišča pa pri -0,21 stopinje Celzija,« je dejal Gradišnik.

Rosišče je temperatura, pri kateri se začne iz vlažnega zraka izločati voda. Kot pojasnjuje lastnik vremenske postaje, je rosišče odvisno od zračnega tlaka  in od vsebnosti vodne pare v zraku. 

Relativni zračni tlak ob 6.50 je bil 1004,8 hPA, Relativna zračna vlaga je bila 99-odstotna. Prani tlak je znašal 6 hPa. Absolutna specifična vlažnost je znašala 3.72 g/kg.  Absolutna vlažnost zraka pa 4.76 g/m³. Na predmetu, ki je istočasno ohlajen pod temperaturo rosišča in ledišča, namreč nastane ivje.

»Trdno upam, da je bil ta ledeni oklep pa rastlinah čim krajši in da ni povzročil večje škode,« je od tem dodal Gradišnik. 

Starejše novice