Na ministrstvu za zdravje je v sredo potekal sestanek s predstavniki Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, na katerem so največ pozornosti namenili dolgo pričakovani gradnji urgentnega centra. Storjen naj bi bil korak v smeri začetka gradnje.

V prostorih ministrstva za zdravje je včeraj potekal sestanek med predstavniki ministrstva za zdravje in Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, je sporočil Andrej Čuš, sicer državni sekretar na gospodarskem ministrstvu in ptujski mestni svetnik.

Največ pozornosti so namenili dolgo pričakovani gradnji urgentnega centra. 

Sestanek je vodil državni sekretar Franc Vindišar, ki je pred mesecem dni obiskal Splošno bolnišnico Ptuj. Ob obisku se je na lastne oči prepričal, da Ptuj ta projekt potrebuje, hkrati pa obljubil dodatna vlaganja v bolnišnico, med drugim tudi en milijon evrov za lekarno.

Izkazali interes za realizacijo projekta

»Moram povedati, da se je na včerajšnjem sestanku pokazalo veliko interesa, da se projekt (končno) realizira v praksi,« je povedal Čuš. 

Državni sekretar je opozoril, da so v regiji pokazali veliko voljo in tudi sami zbrali del sredstev tako preko občin kot preko donacij regijskega gospodarstva.

Uskladili vire financiranja

Na sestanku so se dogovorili, da vlada Republike Slovenije poišče možnosti za zagotovitev manjkajočih finančnih sredstev.

Država ima za gradnjo urgence, ki je pred leti izpadla iz evropskega sofinanciranja mreže urgentnih centrov, rezerviranih dobrega 2,5 milijona evrov. Ministrstvo za zdravje je februarja lani prejelo že tretjo novelacijo investicijskega programa, iz katere izhaja, da ocenjena vrednost investicije znaša skoraj 5,7 milijona evrov. 

Pri tem bi 4,55 milijona evrov zagotovila država, pol milijona bolnišnica iz lastnih sredstev, po 300.000 evrov pa je na voljo še sredstev lokalnih skupnosti in donacij podjetij.

Ministrstvo bi tako moralo zagotoviti dva milijona evrov več, kot je bilo sprva predvideno.

Vodstvo Splošne bolnišnice Ptuj pa bo prečesalo projektno dokumentacijo v smeri racionalizacije in zagotavljanja lastnih virov financiranja, predvsem v obliki parcel in stanovanj, s katerimi upravlja, lastnik pa je država. 

Vindišar je pred mesecem dni pojasnil, da pri gradnji urgentnega centra ne gre računati na evropska sredstva, je pa naklonjen gradnji centra velikosti C3. 

»Država je jasno povedala, da si želi zaključiti ta projekt in da je potrebna akcija,« ob tem sporoča Čuš. Koordinacijo za pridobitev manjkajočih sredstev bosta vodila državna sekretarja, torej Andrej Čuš in Franc Vindišar.

»Na vodstvu Splošne bolnišnice Ptuj pa je, da opravi nalogo in uskladi odstopanja, ki so bila problem tudi v preteklosti, čeprav so tokrat minimalna,« je še povedal Čuš.

Storjen je bil korak naprej

»Storjen je bil korak naprej, a potrebno bo predvsem operativno delo z obeh strani in izpolnitev dogovorov,« pravi Čuš in napovedal, da se bodo ponovno sestali v sredini maja in ob realizaciji tokratnih dogovorov šli v zadnjo birokratsko fazo.

Čuš upa, da bodo že v mesecu maju oziroma najkasneje v juniju šli na razpis za gradbena dela. Končna odločitev bo seveda na vladi, a Čuš je prepričan, da bo pozitivna.

Starejše novice