Potem, ko smo včeraj na bencinskih črpalkah lahko videli skoraj apokaliptično stanje, mrzlično tankanje v kanistre in več tisoč litrske cisterne za vodo pred napovedanim zviševanjem cen goriv, so se danes napovedi uresničile.

Cene naftnih derivatov so se danes, v skladu s pričakovanji, na številnih bencinskih servisih v Sloveniji močno dvignile. Tako cene 95-oktanskega bencina kot dizla so s tem dosegle nove rekordne vrednosti.

Z današnjim dnem rekordne cene goriv

V Sloveniji se cene naftnih derivatov v celoti prosto oblikujejo na trgu. Do končne liberalizacije trga je prišlo oktobra lanskega leta in od takrat lahko potrošniki spremljamo postopno višanje cen. 

Ko je cene pogonskih goriv regulirala vlada, je bila najvišja cena dizla oktobra 2018, ko je bilo treba za liter plačati 1,464 evra. Najbolj prodajani 95-oktanski bencin pa je bil v času regulacije rekorden septembra 2012, ko je bilo treba za liter plačati 1,576 evra.

V času, ko je vlada opustila regulacijo, je bila cena bencina in dizla v izrednih razmerah koronske krize postavljena pri enem evru na liter.

Cena dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah je tako rekordna doslej. 

Ob rekordnem višanju cen goriv se mnogi sprašujemo, kam na bencinsko črpalko, da svoj rezervoar napolnimo, kar se da ceneje.

Na spletnem portalu goriva.si zbirajo informacije iz vseh bencinskih črpalk in cen, po katerih lahko tam kupite določeno gorivo za svojega jeklenega konjička.

Preverili smo, kakšne so cene na današnji dan, 8. marca.

Koliko bo po novem potrebno odšteti na Petrolu, MOL in OMV?

Podatki zdaj kažejo, da boste za bencin največ odšteli pri MOL, za dizel pa pri Petrolu.

Na bencinskih servisih Petrol je bilo treba danes zjutraj za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,563 evra, za liter dizla pa 1,670 evra.

Na bencinskih servisih MOL stane liter 95-oktanskega bencina 1,564 evra, liter dizla pa 1,669 evra.

Pri trgovcu OMV Slovenija je cena 95-oktanskega bencina 1,555 evra na liter, za liter dizla pa boste odšteli 1,662 evra.

Cene na avtocestah še višje

Cene na bencinskih servisih ob avtocestah so še višje.

Na Petrolovem avtocestnem bencinskem servisu je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,628 evra, za liter dizla pa 1,730 evra.

Na bencinskih servisih MOL stane liter 95-oktanskega bencina 1,629 evra, liter dizla pa 1,731 evra.

Pri trgovcu OMV Slovenija na avtocestni bencinski črpalki je cena 95-oktanskega bencina 1,624 evra na liter, za liter dizla pa je treba odšteti 1,722 evra.

Kakšne so cene ostalih ponudnikov v okolici Ptuja?

Na Ptuju in po okolici sicer prevladujejo Petrolove bencinske črpalke. Teh je po Ptuju in v bližini kar trinajst. Nekaj je tudi črpalk MOL in OMV, naletimo pa lahko tudi na eno črpalko LOGO in Hojnik Oil. 

Na bencinskem servisu Logo v Juršincih boste za liter 95-oktanskega bencina odšteli 1,563 evra, za dizel pa 1,670 evra na liter. 

V Zavrču na Hojnik Oil boste za liter neosvinčenega motornega bencina 95 odšteli 1,563 evra, za liter dizla pa 1,669 evra.

Če se boste nahajali v bližini Gornje Radgone, pa se lahko ustavite tudi na bencinski črpalki. Tam boste za liter neosvinčenega motornega bencina 95 odšteli 1,563 evre, za liter dizla pa 1,670 evra. 

Ker ponudniki prosto izoblikujejo cene na trgu in se te zato razlikujejo od ponudnika do ponudnika, lahko sami preverite ceno goriva na tej obarvani povezavi.

Kakšno je stanje čez mejo?

V Avstriji je povprečna cena za liter 95-oktanskega bencina 1,528 evra, za liter dizla pa 1,520 evra.

Medtem je na Madžarskem gorivo občutno cenejše, za liter 95-oktanskega bencina je potrebno odšteti 1,22 evra, za liter dizla pa 1,24 evra. 

Na Madžarskem, le dober kilometer preko meje, smo tako že včeraj opazili povečano število slovenskih avtomobilov. 

Starejše novice