Slika je simbolična.
Kmetijsko gozdarsko zbornico Ptuj je obiskala kmetijska ministrica Irena Šinko, pričakali so jo protestniki.

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko se je danes udeležila 11. seje Sveta območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Ptuj.

Med drugim je pogovor tekel o točkovanju kmetijskih gospodarstev na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost in novi uredbi o fitofarmacevtskih sredstvih.

Ministrico pričakali protestniki

Na Ptuju so ministrico pričakali protestniki iz višje ležečih kmetij iz Haloz zaradi izplačil OMD. Gre za izplačilo, ki je namenjeno pokritju dodatnih stroškov, ki jih imajo kmetje, ki obdelujejo površine z omejitvenimi dejavniki, v tem primeru strme haloške površine.

Vlada je s spremembo izračuna OMD določila, da bodo nagradili kmetije, ki imajo površine na višjih nadmorskih višinah, ne glede na naklon površin. Ob največ denarja bodo kmetije s strminami in na nižjih nadmorskih višinah, kamor spadajo tudi Haloze. 

Haloški kmetje so nezadovoljni s točkovanjem kmetijskih gospodarstev na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Problematiko so predstavili ministrici, ki jim je obljubila ponovni pregled izračuna OMD točk.

Protestniki so svoje mnenje izražali tudi na transparentih. »Uničujete kmetije na strminah,« se je glasil transparent, »Strmina je strmina, ne glede na nadmorsko višino,« je pisalo na drugem. 

»Dobri za garanje, pozabljeni za plačilo,« je imel na transparentu napisano protestnik, ki je prišel z lesenimi vilami. 

Starejše novice