Foto: UKC Maribor
UKC Maribor s pomočjo donacij do avtomobila za paliativno ekipo.

Oddelek za onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je s pomočjo donacij pridobil avtomobil za potrebe mobilne paliativne ekipe.

Vodja enote za paliativno oskrbo Vesna Ribarič Zupanc je pojasnila, da lahko s tem najtežjim bolnikom zmanjšajo obremenjevanje z dodatnimi in marsikdaj nepotrebnimi prevozi v bolnišnico.

Samo 20 odstotkov bolnikov deležnih paliativne oskrbe

Zahvalila se je vsem, ki so prispevali, in poudarila, da je to za enoto zelo dragoceno darilo.

»Vozilo je sicer eno od naših osnovnih sredstev poleg stetoskopa, merilca krvnega tlaka, merilca kisika in naših src, ko obravnavamo bolnika na domu,« je dejala.

Donatorjem se je zahvalila tudi strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Nataša Marčun Varda.

»Podatek, da je samo 20 odstotkov bolnikov deležnih paliativne oskrbe, je zastrašujoč. Tako da nam dela na tem področju ne bo zmanjkalo. Upam, da je to prioriteto prepoznala tudi država. Upam, da bo to, kar je na papirju, tudi izvedla in da bo paliativnih vozil, ki jih v Sloveniji nekaj že je, v prihodnje še več,« je dejala.

Foto: UKC Maribor

Spomnila je, da v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor načrtujejo nadgradnjo oddelka za onkologijo, kjer bo deset postelj za paliativno oskrbo.

»Tako bodo bolniki dobili tudi ta aspekt obravnave, ki je prav tako potreben,« je povedala.

Paliativna oskrba je celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo in podpora njihovim bližnjim.

»Večinsko mnenje je, da je paliativna oskrba tista, ki pride na vrsto na koncu, potem ko je izčrpano usmerjeno zdravljenje in se bliža konec človeškega življenja. V naši enoti pa si želimo, da bi bolniki in svojci prišli k nam že bistveno prej,« je povedala vodja enote Ribarič Zupanc.

»Tudi če boste prišli že ob postavitvi diagnoze kronične, neozdravljive bolezni, ker se boste znašli v stiski, vam bomo priskočili na pomoč. Tudi na kakšni prelomni točki v procesu zdravljenja, ko pride do tega, da sodobna medicina z vsem napredkom ne zmore več pomagati bolnemu človeku, se lahko obrnete na nas,« je pozvala javnost.

Trudijo se odzvati čim prej

Poudarila je, da so dosegljivi vsak dan v tednu 24 ur na dan na mobilnem telefonu 041 442 494. V enoti sta sicer stalno zaposleni le dve zdravnici in dve upokojeni zdravnici, ki delata dva dni v tednu.

Zato vodja enote poudarja, da se trudijo odzvati čim prej, a morajo tudi ljudje razumeti položaj.

»Ne moremo obljubiti, da bomo prišli takoj, ker tudi mi smo le ljudje. Ena od osnov v paliativni oskrbi je tudi to, da skušamo nikoli ne obljubiti ničesar,česar ne moremo izpolniti. Zlasti bolnikom v zadnjem obdobju življenja je to zelo pomembno,« je pojasnila.

Foto: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor

Dodala je, da bo ambulanta za paliativno oskrbo, ki zaenkrat deluje trikrat na teden, s 1. junijem obratovala pet dni v tednu, saj se bo v njeno delo vključila protibolečinska ambulanta.

V ekipi si želijo v prihodnje tudi socialnega delavca, saj se na terenu vsakodnevno srečujejo s hudimi socialnimi stiskami, pa tudi psihologa in fizioterapevta, ki bi lahko šla na teren.

»Mnogo ljudi zmotno misli, da umirajoči bolniki tega ne potrebujejo več. A to so drobne stvari, ki neprimerno izboljšajo kakovost življenja, tudi če je ta blizu koncu,« je povedala.

Z vozilom so ta teden opravili že prvo pot na Ptuj.

Akciji je dalo pospešek poročanje medijev o potrebah enote, saj je anonimni donator po branju članka v časniku Večer prispeval kar 21.000 evrov.

Ker jim je nekaj denarja ostalo, nameravajo nabaviti še prenosno ultrazvočno napravo, ki lahko prav tako prihrani bolniku marsikatero pot v bolnišnico. Zato se akcija zbiranja prostovoljnih prispevkov nadaljuje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice