Takole bi na Potrčevi cesti lahko bil videti prometni znak za opozorilo voznikom, da tukaj cesto pogosto prečkajo veverice.
Veveričke redno švigajo preko ptujskih cest, mnogim pa na drugo stran ne uspe. Stanovalci dela Ptuja si zato želijo prometni znak, ki bi voznike opozarjal na drobna bitja.

Stanovalci dela Ptuja na portalu Izboljšajmo Ptuj opozarjajo na veveričke, ki švigajo čez cesto. Ker pa jih mnogo, žal, konča pod kolesi, si stanovalci želijo prometni znak, ki bi voznike opozarjal, naj bodo pozorni na ta majhna bitja. 

Na odseku Potrčeve ceste od krožišča pri bolnišnici do poti za Kajuhovo ulico opažajo veveričke, ki preko ceste švigajo iz bolnišničnega parka. 

»Mnogokrat je že bila kakšna povožena z vozilom v smeri mesta ali iz mesta,« dodaja stanovalec.

Želijo si prometnega znaka

Občani si zato želijo, da bi občina na tem območju postavila znak, ki bi voznike opozarjal, da preko ceste švigajo veverice. 

»Znano je, da je Potrčeva cesta zelo prometna in bi tako morda dosegli, da bi kakšno to drobno, simpatično in neškodljivo bitjece, dar narave, ostalo živo,« dodaja stanovalec. 

Občina še išče rešitev, podlage za postavitev znaka zaenkrat ni 

Pobudo so preučevali tudi na ptujski občini. Zataknilo se je pri pravilniku o prometni signalizaciji, kjer je jasno definirano, kjer se lahko taki znaki postavijo. 

V dotičnem primeru bi šlo za trikotni znak za nevarnost. Tovrstni znaki označujejo bližino nevarnega mesta, kjer divjad in druge divje živali na stalnih prehodih prehajajo čez cesto.

Na teh odsekih je sicer mogoče postaviti trikoten znak za živali na cesti, a le na podlagi podatkov o evidentiranem stalnem prehodu divjadi ali drugih živali in podatkov o evidentiranih povozih živali. 

Evidentiranih povoženj živali bi moralo biti deset v zadnjih petih letih na dolžini prehoda 500 metrov. Te podatke bi morali zbrati upravljalci lovišč ali naravovarstvene službe. 

»Želimo še poudariti, da z zgoraj navedenimi podatki ne razpolagamo ter da v skladu s pravilnikom, prometnega znaka, ki označuje veverice na cesti, ni mogoče postaviti,« dodajajo na občini. 

A obenem so na občini za Ptujinfo dejali, da na občini ustrezno rešitev še iščejo, voznikom na tem odseku pa svetujejo, da naj bodo pozorni še na veveričke, ki tam pogosto prečkajo cesto. 

Prometni znaki opozarjajo že na dvoživke

Na območju Ptuja je sicer moč videti prometne znake, ki opozarjajo na dvoživke. V Podravju je več črnih točk povoženj dvoživk, zato so bili na ta območja uvedeni prometni znaki, ki voznike opozarjajo na previdnost. 

Največ povoženj dvoživk se dogaja na območju Orešja pri PtujuVurberka in na Treh ribnikih v Mariboru.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice