Slika je simbolična.
V spomladanskem času se številni vozniki na cestah srečujejo s povoženimi žabami.

Pomlad je pred vrati, kar pomeni, da se je začelo tudi obdobje selitve dvoživk.

Dvoživke se množično selijo predvsem v toplih deževnih večerih in nočnih urah, takoj po sončnem zahodu. Iz gozdov se selijo na mrestišča, kjer se parijo in odlagajo jajca - pri tem pa prečkajo tudi mnoge poti in ceste.

Previdno na cestah

Razvejano cestno omrežje, velika gostota prometa in višje hitrosti so glavni razlogi za množične povoze žab na cestah. Posledično lahko pride do ogrožanja ali celo uničenja celih populacij dvoživk, ki veljajo za eno izmed najbolj ogroženih živalskih skupin.

Posebna previdnost na cestah je zato potrebna predvsem ob jezerih in mlakah. Ponekod so ob cestah postavljeni tudi prometni znaki, ki opozarjajo na prisotnost žab na cesti in pozivajo, da vozniki tam zmanjšajo hitrost.

Črne točke v Podravju

Odseke, kjer prihaja do množičnih povozov dvoživk, imenujemo črne točke. In kje so črne točke v Podravski regiji?

Največ povozov dvoživk se dogaja na območju Orešja pri Ptuju, Vurberka in na Treh ribnikih v Mariboru.

Na pomoč tudi prostovoljci

Na številnih cestah, kjer niso vzpostavljeni trajni ukrepi, dvoživkam pomagajo tudi številni prostovoljci, ki jih varno prenesejo čez cesto. Akcije prenašanja dvoživk čez cesto se pričenjajo takoj po sončnem zahodu, saj so dvoživke nočne živali in so v prvih urah noči najbolj aktivne. 

V ta namen prostovoljci ponekod problematične cestne odseke zavarujejo tudi z začasno varovalno ograjo, ki dvoživkam preprečuje dostop na cestišče.

Prvi prostovoljci so že februarja začeli s pregledovanjem cestnih odsekov.

Pri Treh ribnikih v Mariboru že nekaj let poteka akcija »Pomagajmo dvoživkam pri Treh ribnikih.« Akcijo izvajajo člani Društva študentov naravoslovja v sodelovanju z Mestno občino Maribor. Njihov cilj pa je preprečitev množičnega povoza dvoživk na tem področju.

Kakšni so bili lanski rezultati prenašanja dvoživk čez ceste?

Po podatkih novičnika Regljač, ki so ga izdali v okviru projekta Life Amphicon, so udeleženci akcij lani na 20 lokacijah po Sloveniji zabeležili skoraj 63.000 živih in povoženih dvoživk na 40 kilometrov cest. Na terenu so preživeli kar 852 večerov, akcij pa se je udeležilo 336 udeležencev - kar pa je manj kot v preteklih letih.

Zaradi omejitev zbiranja med epidemijo, so akcije namreč ponekod izvedli le organizatorji in člani društev.

Starejše novice