Slika je simbolična.
Na ptujskih cestah je stanje boljše, kot je bilo v enakem obdobju lani. Prometnih nesreč je manj za celo 16 odstotkov.

Komandir ptujske policijske postaje Aleksander Lubej je na seji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj predstavil trende glede prometnih navad ptujskih voznikov.

Kot je dejal, je moč opaziti, da so ptujske ceste nekoliko varnejše, kot so bile lansko leto. 

Prometnih nesreč je bilo v prvih štirih mesecih za kar 16 odstotkov manj kot lani v istem obdobju. Letos so se tako na ptujskih cestah od januarja do marca zgodile 103 prometne nesreče, lani se jih je v istem času pripetilo 124. 

Od tega so v prvem delu leta obravnavali le eno nesrečo s hujšimi poškodbami, šestnajst z lahkimi in 86 nesreč z materialno škodo. V prvem četrtletju ni bilo nobene prometne nesreče s smrtnim izidom. 

Najbolj neprevidni februarja in ob petkih

Največ, kar 27 prometnih nesreč se je pripetilo februarja. Temu sledita april in maj s 25 nesrečami, marec s petnajstimi in januar z le enajstimi prometnimi nesrečami. 

Kot je pričakovati, smo najbolj neprevidni ob petkih, temu pa sledijo četrtki in sobote. Previdnejši smo ob ponedeljkih, torkih in sredah, torej ob začetkih tednov. 

Največ prometnih nesreč se pripeti ravno v dopoldanskem času, med hitenjem na delo. Tako je večina prometnih nesreč zgoščenih med 9.00 in 12.00. Sledi čas med 18.00 in polnočjo, nekoliko manj nesreč pa se zgodi med 14.00 in 16.00. 

V prvih štirih mesecih so ptujski policisti zabeležili kar 1386 kršitev cestno prometnih predpisov, kar je nekoliko več kot lani. A Lubej poudarja, da je v splošnem stanje na ptujski cestah boljše, kot je bilo. 

Starejše novice