Slika je simbolična.
Ptujska kavarna je lokal sredi Ptuja, na mestni tržnici. Kavarno so razširili, četudi posluje negativno.

Spomnimo. Nedavno smo pisali o Ptujski kavarni, ki se je razširila v prostor Ptujskega škrnicla. Tega so zaradi slabega prometa zaprli. 

Na Javnih službah Ptuj so se zato odločili za združitev obeh lokalov v enega. Prostor nekdanjega Ptujskega škrnicla zdaj pripada Ptujski kavarni, ki je tudi v lasti Javnih služb Ptuj. 

Za to so se odločili, ker imajo v notranjosti kavarne le tri mize, s katerimi pa je, kot pravijo, težko zagotavljati pozitivno poslovanje v zimskih mesecih. 

A kavarna ne posluje pozitivno. Na javnih službah so takrat za Ptujinfo pojasnili, da se, kot ostali gostinski ponudniki, srečujejo z upadom prometa. 

»Žal, se podobno kot ostali gostinski ponudniki srečujemo z upadom prometa, ki je posledica epidemije in z njo povezanih ukrepov, zato je poslovanje kavarne negativno,« so pojasnili za Ptujinfo. 

Svetnik zahteva odgovore ... 

Miha Požgai iz svetniške skupine Liste Andreja Čuša je podal vprašanje glede lokala. Zanima ga, kolikšna je izguba lokala na mestni tržnici in ali bodo na javnih službah začeli razmišljati o oddaji lokala. 

»Ali ne bi bilo bolj smiselno razmišljati o sezonskosti same gostilne kot o njeni širitvi? Pri sezonskih gostilnah postane problem zagotavljanje kadra. Sam ne vidim rentabilnosti tega projekta in mislim da bi se gostilna morala oddati najboljšemu ponudniku,« je bil oster Požgai. 

Letos izgube za 18 tisoč evrov

Svetniku je odgovoril Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj. Pojasnil je, da so ob začetku delovanja morali kupiti vso opremo, kavarna pa je začela poslovati v letu, ki je bilo zaznamovano s koronavirusnimi omejitvami. 

»V letošnjem letu beležimo izgubo približno 18 tisoč evrov, za katero pa ocenjujemo, da je bolj posledica specifik leta 2021 kakor rednega obratovanja kavarne,« je jasen Hodnik. 

Dodaja, da ocenjujejo, da izgube ne bi bilo, če ne bi bilo koronavirusnih omejitev, če bi se odvijale predvidene prireditve, če ne bi bila terasa zakrita zaradi postavitve infrastrukture, če bi bilo prostora več kot za tri mize, našteva razloge za izgubo Hodnik. 

Bo kavarna šla v druge roke? 

Požgai je izpostavil, da ne vidi rentabilnosti Ptujske kavarne in meni, da bi se morala oddati najboljšemu ponudniku. 

Direktor javnih služb pa je potrdil, da ne nasprotujejo oddaji kavarne drugemu ponudniku, a je pri tem izpostavil določene pasti. 

Dodal je, da se v primeru oddaje lokala nekomu drugemu distancirajo od ovir, ki jih bodo deležni organizatorji prireditev zaradi usklajevanja s ponudnikom in drugimi deležniki na tržnici. Obenem opozarjajo, da ob drugem najemodajalcu kavarna najbrž ne bo odprta toliko časa, kot je sedaj. 

»Doslej je veljalo stališče, da zavoljo zagotavljanja gostinske ponudbe na prenovljeni tržnici kljub negativnim finančnim posledicam s tem vztrajamo,« je opozoril Hodnik. 

Komentarji (1)

MATEJ (ni preverjeno)

PRAV NIČ ME NE ZANIMA VAŠA IZGUBA! PA ZAPRITE!

Starejše novice