Slika je simbolična.
Zdi se, da podražitvam še kar ne bo konca. Ste vedeli, da so cene kave na desetletnem vrhuncu?

Podražitve nas zadnje leto spremljajo na vsakem koraku. Od mesa do drugih osnovnih živil in pa, seveda, elektrike. Pravi kavoholiki pa ste verjetno že opazili, da se je podražila tudi ta razvada. 

Finančni portal CNBC je že decembra lani poročal, da so cene kave kot surovine na desetletnem višku. 

Analitik trga je za CNBC takrat povedal, da na ta skok cen kave vpliva neugodno vreme in dejstvo, da se višajo tudi logistični stroški

Bomo na Ptuju pili dražjo kavo? 

Glede na to, da se je surovina že podražila, smo se obrnili na gostince. Povprašali smo jih, ali bodo višali cene kave in za koliko se bo dvignila cena skodelice. 

V Baru Divino so odgovorili, da se bodo cene kave pri njih dvignile za tri do pet odstotkov. »Žal, drugače ne gre,« so dodali. 

Kavarna Malina pojasnjuje, da je priprava kave njim poglavitnega pomena, da so dobavitelji cene res povišali, a kavarna ostaja na obstoječih cenah kavnih napitkov. 

V Kavoteki so pojasnili, da se je s 1. januarjem dvignila nabavna cena Illy kave za 20 odstotkov. Dodajajo, da so prodajne cene v kavarni zaenkrat ostale nespremenjene. 

»Če pa želimo obstati na trgu, moramo razmišljati v smeri sorazmernega dviga kave, glede na nabavno ceno. Vendar zaenkrat so cene nespremenjene,« so v Kavoteki razkrili za Ptujinfo

Kavarna Bodi odgovarja, da za zdaj ne namerava podražiti kavnih napitkov.

Kavnih napitkov ne nameravajo podražiti niti v Ptujski kavarni, saj je pri njih tudi nabavna cena ostala enaka kot lani. 

Kaj pa Maribor? 

Glede morebitnih podražitev smo povprašali tudi lokale v Mariboru. V Trustu so odgovorili, da trenutno ne razmišljajo o prodražitvah, a bodo v te prisiljeni, če se bodo surovine še naprej podraževale.

Podobnega mnenja so tudi pri Florjanu - kavarni na Grajskem trgu. 

»O številkah sedaj težko, gre pa po navadi pri podražitvah kave za nekaj centov,« so še v Trustu dodali glede cen. 

Restavraciji in kavarni Sedem podražitev za zdaj še ne načrtujejo, prav tako podražitev ne bo v mariborskem Caffe clubu 911.

Iz lokala HI KO FI so pa na naša vprašanja odgovorili, da se o podražitvah za zdaj še niso pogovarjali, a je tudi situacija pri njih nekoliko drugačna. Niso namreč vezani na komercialne dobavitelje in pražarne, saj pražijo svojo kavo. 

So pa v Nani, ki se nahaja na mariborskem Glavnem trgu odgovorili, da so sami že bili primorani dvigniti cene, »saj se je kava in kaj nekaj drugih surovin podražila že lani in novembra oziroma decembra«.

Prav tako dodajajo, da sta se podražila tudi elektrika in plin, kaj po njihovih besedah zelo vpliva na oblikovanje končnih cen.

Starejše novice