Slika je simbolična.
Ptujski mestni svetniki so potrdili - Vrtec Ptuj lahko dvigne cene.

Na tretji redni seji mestnega sveta Mestne občine Ptuj, ki je bila 20. februarja, so svetniki odločali o več podražitvah. Od komunalnih storitev do oskrbe s pitno vodo, pa podražitve cen grobnin in pokopaliških storitev. Sledila je še točka o podražitvi ptujskega vrtca - tudi to so potrdili. 

A kljub temu da je šlo za povišanje cen, so svetniki to potrdili brez posebne debate. 

Milan Klemenc, sicer del Liste Andreja Čuša, je izpostavil, da je bilo v prejšnjih mandatih izrečeno veliko kritik na delovanje ptujskega vrtca, a je, kljub trenutnim podražitvam, mnenja, da je vrtec svoje poslovanje dobro racionaliziral. 

»Vrtec kot tak deluje z nekim bremenom, ki ga ima na hrbtu že vrsto let, ki se mu reče neplačniki. To je stvar, ki bi jo morala nekako generalno urediti država. Mi imamo tukaj bolj ali manj zavezane roke,« je dodal Klemenc. 

»Ti dvigi niso tako veliki, kot v ostalih občinah. Res je bilo popraskano vse, ampak to z izjemnim delom zaposlenih in vodstva. Racionalizacija se je delala tako na zaposlitvi, moram izpostaviti - merilo se je celo, koliko gramov hrane se naročuje, kar je pomembno.

Zavedati se je treba, da ima ta vrtec eno veliko težavo, da je na toliko lokacijah. Pa še nekaj treba povedati - naši otroci v vrtcih imajo nadstandard, imajo učenje jezika, ki ga tudi mi plačujemo, tako da, sicer s težkim srcem bom rekla, bomo to, seveda, potrdili. Ampak ker so cene res argumentirane, bomo, seveda, to potrdili, kajti žal si ne moremo privoščiti, da bi šli v minus,« je k debati dodala Metka Petek Uhan, iz vrst Gibanja Svoboda. 

S povedanim se je strinjal tudi Uroš Vek, iz vrst stranke SLS, a je dodal, da se mu ne zdi, da so pri vrhu z racionalizacijo stroškov vrtca.

Poudaril je, da moramo zmanjšati razkorak med tem, da ima ptujska občina enega najdražjih vrtcev, dohodki na gospodinjstvo pa so nizki. 

Stroški delovanja vse višji

Razlog za višje položnice staršev pa so vse višji stroški delovanja vrtca. Pri delovanju vrtca se poznajo tudi vse višji stroški energentov in drugih storitev. 

Močno se je povišala cena živil. Tako so stroške živil na otroka morali zvišati za kar petdeset odstotkov, iz 1,5 evrov na 2,25 evrov na otroka na dan. Strošek prehrane na mesec tako znaša 47,25 evrov na mesec. 

V sklepu, ki je veljal doslej, je bila cena na otroka za prvo starostno obdobje 568,36 evrov. Nova cena bo 653,57 evrov

Za drugo starostno obdobje je doslej veljala cena 468 za otroke stare tri in štiri leta ter 423,67 evrov za otroke stare od štiri do šest let. Nova cena za otroke stare tri in štiri leta bo 521,75 evrov, za otroke med štiri do šest let pa 487,15 evrov. 

V kombiniranem oddelku je cena za otroke stare od dve do štiri leta 479,85 evrov, nova cena bo 535,86 evrov. 

V razvojnem oddelku je prej veljala cena 983,48 evrov, nova cena bo 1256,16 evrov. Na bolnišničnem oddelku je doslej veljala cena na dan 13,24 evrov, nova cena bo 16,07 evrov. 

Tudi ceno opomina bodo zvišali. Doslej je veljala cena dveh evrov, to bodo zvišali za petdeset centov. Višja pa bo tudi cena dežurstva do ene ure, doslej je veljala cena 7,7 evrov, nova bo 11 evrov. 

Treba je poudariti, da so vse omenjene cene brez raznih subvencij, ki jih dobijo starši, torej tudi brez občinske subvencije. 

Nove cene bodo začele veljati s 1. marcem 2023. 

Za glasovali vsi svetniki, ena vzdržana

Na seji so bili prisotni vsi svetniki. 

Od tega jih je 28 glasovalo za dvig cen, glasovanja se je vzdržala ena svetnica, Lina Habjanič iz vrst Levice. 

Komentarji (1)

kurenent (ni preverjeno)

kakšen jezik jih pa učijo
če ne znaš jezika
marš napolje
nema hrane
je bilo v cajti JLA
ako nisi znal kazati
da je vreme za marendo
si pač ostal brez malice
ali ručka
pa nisem imel učitelja ki bi me učil srbohrvaščine

Starejše novice