Ravnateljica Vrtca Ptuj Mateja Lobenwein
Mateja Lobenwein je nova ravnateljica ptujskega vrtca. Kaj je njena vizija, za kaj se bo zavzemala, kdo pravzaprav je Mateja Lobenwein? To je razkrila v pogovoru za Ptujinfo.

Mateja Lobenwein je nova ravnateljica Vrtca Ptuj. Funkcijo je nastopila 3. maja letos, s ptujskim vrtcem pa je povezana že vse življenje, pravi.

Že sama je obiskovala enoto Vijolica, nato se je z vrtcem srečala v vlogi mame, kasneje se je zaposlila kot pomočnica vzgojiteljice, nato še kot vzgojiteljica v vseh starostnih skupinah. 

Delala je tudi že kot pomočnica ravnateljice in vodja enote Vijolica. Delo pomočnice ravnateljice je opravljala kot desna roka Boženi Bratuž in Mariji Vučak. Čas je bil za naslednji korak - postala je ravnateljica vrtca. 

Odločitev o kandidaturi je sprejela na osnovi želje, da soustvarja kakovostno delovanje sistema, ki omogoča varno in spodbudno okolje za otroke. 

»To seveda zame pomeni sprejeti veliko odgovornost, hkrati pa mi ponuja možnost, da s svojo strokovnostjo, znanjem in izkušnjami, ki sem jih v gospodarskem in vrteškem okolju pridobivala na raznovrstnih delovnih mestih pomembno prispevam h kvalitetnemu razvoju vrtca Ptuj in predšolske dejavnosti,« za Ptujinfo razloži nova ravnateljica.

Vizija ravnateljevanja bo kompromis

Uspešna vizija vrtca je skupna in mora biti prepletena z vsemi udeleženci procesa, meni. Vizija ravnateljevanja je zato po njenih besedah kompromis med različnimi interesi. 

»Za uspešno vodenje je treba prisluhniti najprej potrebam otrok, pa tudi delavcem vrtca in staršem ter nenazadnje potrebam lokalne skupnosti,« meni nova prva dama ptujskega vrtca. 

Nadaljuje, da bodo njena prizadevanja usmerjena v izvedbo kvalitetne dejavnosti predšolske vzgoje, ki bo temeljila na strokovnih pristopih, korektnih odnosih in transparentno. 

Poudarja pa, da mora v vrtcu vladati dobra klima. Ta je nujna za kakovosten vzgojno izobraževalni proces, saj vpliva na počutje otrok, staršev in zaposlenih. 

A ne le odnosi znotraj vrtca. Pozornost bo, kot pravi, namenila tudi sodelovanju z Mestno občino Ptuj, saj meni, da skupno sodelovanje med občino in vrtcem kaže na zaupanja vreden odnos do mladih družin našega okolja. 

Kdo je Mateja Lobenwein? 

A kdo je nova ravnateljica vrtca? Opiše se kot vzgojiteljica, mama, družinska ženska. Z možem vzgajata dve odraščajoči hčeri, družina pa je zanjo vir ljubezni in sreče, iz teh odnosov črpa moč za izzive. 

»Smo zelo povezani med seboj, tudi zaradi izkušnje, ki nam jo je prinesla bolezen mlajše hčerke. Kljub teži situacije smo zmogli najti primerne strategije in načine, da smo zaživeli s prilagoditvami in da smo to situacijo sprejeli, z njo živimo in smo čisto običajna družina,« razkrije ravnateljica. 

Ta izkušnja jim je prinesla nove nauke. Naučili so se še večje empatičnosti, sočutja, povezanosti. Zdaj še bolj razumejo občutke drugih ljudi, pripoveduje. 

Kompromisi del vsakdana, tudi službenega 

Za Ptujinfo je razkrila še, da z naslednjim šolskim letom uvajajo nekaj kadrovskih sprememb: »V dobro otrok in v podporo zaposlenim.« 

Z večino zaposlenih je opravila razgovore, ki je bil usmerjen v iskanje spodbudnega okolja. Zaposleni so lahko izrazili svoje želje tudi o tandemih, o posameznikih, s katerimi bi preživeli večino svojega delovnika. 

»Vse kadrovske spremembe so ali nujne za zagotavljanje optimalnega delovnega procesa ali so v dialogu z zaposlenimi in z edinim ciljem, da najboljše poskrbimo za otroke,« je jasna. 

Kaj pa ena najbolj vročih tem na Ptuju - cene vrtca?

Val podražitev je zadel tudi Vrtec Ptuj. Od dražje hrane, do energentov, vse to se pozna tudi na vrtčevski bilanci. Nova ravnateljica pove, da so cene vrtca še iz leta 2020, vmes je prišlo do znatnega dviga stroškov. 

Dvignila se je minimalna plača, regres, stroški prevoza - vse to vpliva na finančno stanje. 

Pravi sicer, da je težko karkoli napovedati, a v tem trenutku že pelje poglobljeno analizo delovanja zavoda, ki je usmerjena v optimizacijo delovnega procesa in iskanje rešitev. 

Iskanje rešitev pa je usmerjeno v to, da bo cena kljub vsem dejavnikom, ki vplivajo nanjo, lahko ostajala v razumnih okvirjih, pravi. 

Starejše novice