Foto: Ted Lükari, Facebook
V Lükariji bodo ponovno obudili lükarsko tradicijo. Zakaj je tako hud, zakaj je rdeč, pokazali bodo celo največje primerke te zelenjave, ki je v nobeni ptujski kuhinji ne sme manjkati.

Prvi Lükarski praznik je potekal leta 1992, ko so vaščani prikazali pletenje luka in postregli s tradicionalnimi jedmi iz te vsestranske zelenjave. 

Prireditev, ki jo je sicer prejšnja leta odnesla korona, vsakič pa pritegne mnogo obiskovalcev tudi iz sosednjih občin. 

Ste vedeli, da je Ptujski lük celo prva vrtnina v Sloveniji z zaščiteno geografsko označbo? »Na lük smo ponosni, vsi lükari mi, če glih nam oči zasolzi,« radi zapojejo lükarji. 

Ptujski lük je sicer pridelan iz avtohtone sorte ptujske rdeče čebule in je uvrščen med nesnovna kulturna dediščina. Kot pravijo pridelovalci, je ključ do uspeha visokokakovostnih kmetijskih izdelkov s shemami posebne kakovosti v povezovanju pridelovalcev in ustvarjanju uspešnih prodajnih poti.

Kdo ima največjega? 

Turistično etnografsko društvo Lükari pa tudi letos vabi na to tradicionalno prireditev. Zakaj nas spravi do solz, zakaj je rdeč, kako ga splesti - vse to se boste lahko naučili na Lükarskem prazniku. 

Letos bo potekal v nedeljo, 28. avgusta, ob 14.00 na prireditvenem prostoru ob Večnamenskem centru v Dornavi. 

Takrat bo odprtje etnografske in kulinarične razstave, sledil bo etnografski prikaz kmečkih opravil, ki so povezana s pridelavo lüka, tega boste lahko tudi kupili. 

Zapele bodo ljudske pevke iz Dornave, godci, folklorna skupina Mladi lükarji iz Osnovne šole dr. Franja Žgeča iz Dornave, moški oktet iz Dornave, pihalna godba in vokalistka Nuša Bezjak ter harmonikarji glasbene šole Munda. 

Menite, da imate prav vi največji lük? Pridite in ga pokažite. Nagradili bodo tri obiskovalce, ki bodo s seboj prinesli najdebelejši rdeči lük. 

Za dobro voljo bo poskrbel Ansambel Opoj.

Slastno bo dišalo 

Ob robu zanimivega dogajanja boste lahko kupili lük, pa tudi lükec za saditi. No, če vam kuhanje ne diši preveč, pa kar tam poskusite slastne specialitete s to ptujsko zelenjavo. 

Le komu ne zadiši oljof lük z jajci, lükarski sendvič, domači kruh z zaseko, lükom in rdečim mesom iz tunke, ocvrti lük in gibanica. 

A to še ni vse, tam bo raznovrstna gostinska ponudba, obljubljajo lükarji. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice