Foto: Facebook profil Kmetije Cimerman
Kmetija Cimerman iz Stojncev pri Ptuju se ponaša s preobrazbo srednje velike kmetije v mesnopredelovalno podjetje, ki jo vodita brata Rok in Tomaž Cimerman. V petih letih sta potrojila vzrejo prašičev in razširila ponudbo z inovativnimi mesnimi izdelki.

Le kdo še ni slišal za Kmetijo Cimerman? Zagotovo ste kdaj kje že poskusili katero od njihovih mesnih dobrot, ki so jih ustvarile pridne roke bratov Cimerman in njunih zaposlenih.

Zgodba Kmetije Cimerman je zgodba o inovativni preobrazbi klasične kmetije v mesnopredelovalno podjetje, ki se ukvarja s specializacijo prašičereje in predelave mesa. 

Mlada generacija bratov Roka in Tomaža Cimerman je prevzela kmetijo pred šestimi leti, jo preoblikovala ter postavila temelje uspešnega podjetja, ki zaposluje pet domačih in deset zunanjih sodelavcev.

Želja po lastni zgodbi je bila prevelika

Razvoj kmetije je bil vpet v družinsko tradicijo, vendar se Rok in Tomaž med svojim odraščanjem nista usmerjala v kmetijsko pot. Tomaž je odšel na šolanje v Ljubljano pri 15 letih, Rok pa se mu je kasneje pridružil na študiju. Kljub temu sta vedno sodelovala in pomagala na kmetiji

 Njuna odločitev za prevzem kmetije in preoblikovanje dejavnosti se je rodila iz želje po lastni zgodbi in inovativnem pristopu h kmetovanju. 

Strast bratov Cimerman je združena v odkrivanju poslovnih priložnosti in podjetništvu. Poleg dela ju združuje tudi ljubezen do družine, s katero najraje preživljata svoj prosti čas na izletih, še posebej v hribih.

Spremljali jih bomo lahko tudi v oddaji Štartaj Slovenija

Ključno načelo, ki mu sledijo na Kmetiji Cimerman, je lokalno pridelana hrana visoke kakovosti. Poleg inovativnega prašičjega čipsa SPOOF svojim strankam ponujajo široko paleto izdelkov, vključno s svežim mesom, mesnimi izdelki, darilnimi seti, praženimi bučnimi semeni in bučnim oljem. Veliko pripravijo tudi narezkov, tako toplih, kot hladnih.

V oddaji Štartaj Slovenija se kmetija predstavlja z inovativnim izdelkom SPOOF, čipsom iz svinjskih kožic

Ta izdelek pa ni poseben le zaradi tega, ker česar podobnega še nismo videli na trgovskih policah, temveč je tudi odgovor na problematiko zavržene hrane, ki je za brata Cimerman pomembna iz več vidikov.

Celoten proces proizvodnje SPOOF zajema temeljito čiščenje kožic, termično obdelavo, sušenje in pakiranje. Z inovativnim pristopom želita zmanjšati količino zavržene hrane ter hkrati ponuditi zanimiv izdelek za potrošnike.

Zavihali so rokave in se lotili problema zavržene hrane

Uspeh kmetije Cimerman temelji na trdem delu in inovativnem pristopu mlade generacije. Prehod s tradicionalne kmetije v mesnopredelovalno podjetje se je izkazal za ključnega, saj so pridobili nadzor nad celotnim procesom od vzreje do prodaje

S tem niso dosegli le gospodarskega uspeha, temveč so tudi prispevali k ozaveščanju o problematiki zavržene hrane v družbi. Po njihovem mnenju je ogromno zavržene hrane velika škoda, še posebej iz vidika pomanjkanja hrane. 

»Kot posamezniki, restavracije, trgovske verige in drugi prispevamo k zavrženju verjetno polovice proizvedene hrane,« pravi Tomaž Cimerman.

»Vsak kos hrane, ki ga zavržemo, je škoda in je žalostno, ob vsem pomanjkanju in ljudeh, ki si je niti ne morejo privoščiti,« poudarja Tomaž.

Po drugi strani pa opozarjajo tudi na katastrofalne posledice velike količine odpadkov, ki negativno vplivajo na okolje. Poudarjajo, da nizka cena hrane v veliko primerih ne odraža ustrezne spoštljivosti do nje

Kje lahko kupite njihove izdelke?

Kmetijo Cimerman lahko najdete na več lokacijah po Sloveniji. Stalno so prisotni v svojih prodajalnah v Stojncih, Juršincih in v Celju

Njihove izdelke lahko najdete tudi v Šparovih trgovinah, E. Leclercu Maribor, Štacuni Pr'Mimi v Medvodah, v Tušu Kramberger v Pernici, v trgovinah Pomurskih mlekarn in po nekaterih Mercatorjevih centrih. 

Prodajajo pa tudi na tržnicah:

  • vsak četrtek so prisotni pred Q Centrom na Ptuju,
  • vsako nedeljo dopoldan na Boljšem sejmu v Mariboru,
  • vsako soboto dopoldan na Tržnici Radvanje v Mariboru,
  • vsako sredo v Celju na lokaciji bivšega Svinjskega sejma in
  • vsak petek pred gasilskim domom v Miklavžu na Dravskem polju.

Starejše novice