Maja Vindiš iz Zgornjega Leskovca ob svoji hiši na veliki površini zemlje vzreja mini kravice oziroma mini Dexter govedo.

Dexter govedo je najmanjša evropska pasma goveda, ki izvira iz Irske. Po večini so Dexter krave črne barve, saj je to njihova dominantna barva. Dexter krave so pa lahko tudi rjave. Tehtajo med 300 do 350 kilogramov, njihova plečna višina pa je okoli 90 centimetrov. 

Pri pasmi je posebnost dve tipov, to sta kratkonogi in dolgonogi tip. Kratkonogi tip velja za bolj atraktivnega.

Možnost, da je teliček kratkonogi, je samo 25 odstotna, pri dolgonogemu tipu pa je možnost 75 odstotna.

Maja ima kar 12 mini kravic

Maja Vindiš je po izobrazbi veterinarka, trenutno pa je zaposlena na Perutnini Ptuj. Na svojem bregu v Zgornjem Leskovcu ob svoji hiši ima kar nekaj Dexter kravic. Vse krave so kratkonoge, ima pa tudi eno dolgonogo, ki je za 15 centimetrov višja od ostalih.

Trenutno ima 12 kravic in vse so pasma Dexter. Šest krav, štiri letošnje teličke, enega lanskega bika in eno lansko teličko. Vse imajo imena, nekatera izmed teh so Suzi, Sisi, Beti in Stormi.

»Krave jedo samo pašo, seno in vitamine, ki jih krave naravnost obožujejo. Najraje jedo brežno ročno spravljeno seno,« je povedala Maja Vindiš.

Krmo kupuje, saj je povedala, da doma nima potrebnih strojev, in če plača usluge, jo stane še več denarja.

Želja o nakupu je trajala že nekaj časa

Že kot majhna, je Maja Vindiš veliko časa preživljala na dedkovi kmetiji. Dolgo let pa je premišljevala o nakupu krave, saj je krava njena najljubša žival.

»Vsako prosto sekundo sem od malih nog preživela na paši pri dedku ali pa pri sosedih. Krava je moja najljubša žival, odkar sem na svetu.«

Dexter kravice našla čisto po naključju

Pred petimi leti je Maja čisto po naključju našla gospoda na Gorenjskem, ki je oglaševal Galloway in Dexter pasmo. Po premisleku se je odločila za Dexter pasmo, saj je tudi znana po dolgoživosti in ni zahtevna.

»Lahke so in ne uničujejo brega. Težke so okoli 350 kilogramov in bi živele tudi do 20 let,« je pojasnila Maja.

Ljubezen do živali in ohranjanje stika s kravami

Po premisleku se je Maja odločila, da zaradi svoje ljubezni in ohranjanja stika s kravami uresniči svojo željo ter začne vzrejati Dexter kravice. 

Kupila je okoli dva hektarja zemlje in zgradila hlev. Na začetku je kupila samo eno odraslo kravo, brejo telico in osem mesecev staro teličko.

Dexter pasma je zelo nezahtevna

Ta pasma krav je za začetnike zelo nezahtevna, zdrava in ima tudi lahke porode.

»Pri dolgonogem tipu so porodi zelo lahki in brez zapletov. Nasprotno je pri telicah, kjer pa definitivno potrebujem pomoč veterinarja.«

Veterinarka Maja trenutno molze samo eno kravo, saj mleko uporablja za skuto. Povedala je, da iz enega litra mleka, dobi okoli 250 gramov skute. Mleko pa je v primerjavi z navadnim mlekom precej sladko.

Zanimivosti Dexter krav

Krave ne marajo božanja po glavi, ustreza jim le božanje po vratu ali hrbtu. Telički so zelo razigrani, zelo vitalni in se že hitro po porodu postavijo na noge.

Brejost je pri Dexter pasmi za en teden krajša kot pri navadnih kravah.

Kakšna pa je cena posebne pasme kravic?

Cene Dexter goveda se spreminjajo, se pa cene ponekod gibljejo okrog 800 do 900 evrov na kravo. Cena je tudi odvisna od tipa kratkonogih in dolgonogih kravic.

Maja ima doma tudi tri mačke in psa, ima pa tudi prav posebnega domačega ljubljenčka ptičjega pajka. 

Ljubiteljica krav nam je tudi povedala, da dela s kravami res ni veliko. V svoji službi na Perutnini Ptuj je zelo zadovoljna, saj ji je delo z gospodarskimi živalmi zelo pri srcu ter svoje delo doma v hlevu opravlja z dušo in srcem.

Komentarji (4)

Misel87 (ni preverjeno)

Se jih lahko pride pogledat in pobožat?

Perutnina (ni preverjeno)

Če ti je delo na perutnini všeč se je potrebno vprašat po psihičnem zdravju. Vsi jemo meso ampak kako tam mučijo in parajo živali je kriminal. Gledat cele dneve kako na milijone živali pobijejo in zagotovo vem, da jim ogromno trpi pred zakolom ker ljudje ki tam delajo o tem javno govorijo. Kupim meso od kmeta ker to kar se tam dogaja je višek. Ljudje ki tam delajo javno govorijo kako se jim mudi in žive kar včasih dobijo na trak ko bi morale biti mrtve in kako jih obešajo in niso vse pravilno obešene. Za bruhat

Kokot99 (ni preverjeno)

Te kokoši vsaj umrejo z vzdignjeno glavo, ker gredo v kvalitetne proizvode kot je Poli salama... kaj pa ostale revice, ki umrejo za drugorazredne Pivkine in Žerakove salame?

Ne verjemi vsemu, kar ti govorijo ljudje s 5. razredi OŠ, ki že 20 let delajo v PP in in si ne morejo, niti ne želijo poiskati druge službe.

In reply to by Perutnina (ni preverjeno)

Perutnina (ni preverjeno)

Oni povedo kar delajo in vidijo in povedali so zelo nazorno. Kokoši je vseeno v kako klobaso gre, bolano je da so pred tem tako ubite da so ene še žive ko se začne nadaljnji postopek. Vodstvo in tam zaposleni veterinarji bi lahko to preprečili. Ne verjamem da so si ljudje sposobni izmiskit take krutosti pa 5 let OŠ gor ali dol.

In reply to by Kokot99 (ni preverjeno)

Starejše novice