V Zdravstvenem dom dr. Adolfa Drolca Maribor so se odzvali na poziv Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, naj jim s kadrom pomagajo, kjer lahko.

»Bolnišnice zelo dobro sodelujemo med seboj, želeli bi si pa nekoliko večje pomoči, še posebej, ko gre za kader zdravstvene nege, tam, kjer se zdi, da ne bo nesporazuma, da morebiti pritisk ni tako velik, kot je sedaj na bolnišnice,« je na zadnji novinarski konferenci Univerzitetnega kliničnega centra Maribor izpostavil direktor Vojko Flis in dodal: »Recimo Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana pomaga zdravstveni dom in mislim, da sem s tem dovolj povedal.«

Na poziv za pomoč pri zagotovitvi ustreznega strokovnega kadra so se odzvali v mariborskem zdravstvenem domu.

Kot pravijo, so vedno pripravljeni pomagati, če za to le imajo možnosti: »Te dni jih žal nimamo, saj je veliko sodelavk in sodelavcev zaradi okužb s SARS-CoV-19 in drugih bolezenskih vzrokov odsotnih – danes skupno 104.«

»Z vodilnimi iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor smo v stalnem kontaktu in kljub zgoraj navedenim lastnim kadrovskim težavam, bomo zagotovili pomoč. Dve zaposleni v zdravstveni negi bosta pomagali izven rednega delovnega časa, eno zaposleno pa bomo namenili za pomoč v rednem delovnem času,« so sporočili iz mariborskega zdravstvenega doma.

Kot opozarjajo v Zdravstvenem dom dr. Adolfa Drolca Maribor, delujejo na robu organizacijskih zmogljivosti, a kljub temu ohranjajo vse nujne službe znotraj zdravstvenega doma: »Zavod mora zagotavljati neodložljive zdravstvene obravnave in izvajanje zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta. To pomeni, da morajo obravnave na področju primarnega zdravstvenega varstva potekati nemoteno in neprekinjeno na vseh 53 lokacijah našega zavoda.«

Neprekinjeno delovanje zagotavljajo s pomočjo zaposlenih, ki delo - kot pravijo - opravljajo tudi preko polnega delovnega časa in nadur.

»Ob tem vsakodnevno zagotavljamo dodatni kader za delovanje vstopnih točkah za testiranje na SARS-CoV-19, dnevno deset zaposlenih, zagotavljati pa moramo tudi kader, ki deluje na triažnih točkah ob vhodih na lokacijah zdravstvenih postaj zavoda,« še pojasnjujejo.

»Bojimo se, da glede na kadrovsko problematiko in dodatne obremenitve zaposlenih, s katerimi se srečujemo, vseh naštetih del in nalog sami z lastnim kadrom v prihodnje ne bomo več zmogli. Opozoriti namreč moramo na vedno večji pojav tako psihične pa tudi fizične izčrpanosti naših zaposlenih, ki pod takšnimi obremenitvami delujejo vse od pojava koronavirusa v Sloveniji spomladi 2020,« dodajajo v Zdravstvenem dom dr. Adolfa Drolca Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice