Med Civilno iniciativo za izgradnjo ptujske obvoznice in Mestno občino Ptuj ostaja vroče, saj je civilna iniciativa razposlala javni poziv naslovljen na županjo Ptuja, da preneha širiti lažne informacije o obnovi Ormoške ceste.

Tematika izgradnje ptujske obvoznice se še ni ohladila, prav nasprotno, med občino in civilno iniciativo postaja vedno bolj napeto. 

Civilna iniciativa je tako ogorčena nad člankom Štajerskega tednika,z naslovom »Ko zaprtje ne pomeni zaprtje«. Tam je namreč Mestna občina Ptuj z Nuško Gajšek na čelu obtožila civilno iniciativo, da zaradi njenega nasprotovanja projektu Ormoška cesta še ni bila obnovljena. 

Civilna iniciativa dodaja, da so iste obtožbe padle že na seji mestnega sveta, izrekla pa sta jih Luka Žižek iz stranke SD in Rajko Fajt iz stranke SDS. 

Po mnenju civilne iniciative projekt slabo načrtovan

Civilna iniciativa za izgradnjo ptujske obvoznice nasprotuje takim navedbam in pravijo, da je pravi razlog za tem, da Ormoška še ni obnovljena, slabo načrtovan projekt. Pravijo, da so temu projektu nasprotovali prebivalci Mestne občine Ptuj, ki živijo ob Ormoški cesti. 

»Spomnimo se, da se je Mestna občina Ptuj v pogodbi CERO Gajke obvezala, da bo sanacijo Ormoške ceste izpeljala v zelo kratkem času po odprtju CERO Gajke, vendar smo zadnjih 15 let poslušali samo izgovore,« dodajajo na civilni iniciativi. 

Kdo se pogaja za obnovo Ormoške?

Civilna iniciativa zato sprašuje na podlagi česa temelji pooblastilo občine nekaterim članom mestnega sveta, da se hodijo pogajati v imenu Mestne občine Ptuj. 

Iniciativi prav tako ni povšeči odgovor Mestne občine Ptuj na njihov poziv o odstopu od dogovora o navezavi hitre ceste pri Markovcih. Ptujska občina je na ta poziv odgovorila, da so zavezani k izpolnitvi Senčarjevega dogovora iz leta 2018. 

Tako civilna iniciativa komentira, da se občina le skriva za pravnimi frazami in da »v ženitveni pogodbi tudi ne piše, da se lahko mladoporočenca ločita, pa se kljub temu to zgodi,« s čimer napeljujejo, da se da pogodbe tudi razdreti. 

Argumente civilne iniciative objavljamo v celoti.

»V zadnji številki Štajerskega tednika (št. 17 z dne 2. marca 2021) v članku »Ko zaprtje ne pomeni zaprtje« je Mestna občina Ptuj, ki jo zastopa županja Nuška Gajšek obtožila Civilno iniciativo za izgradnjo ptujske obvoznice, da zaradi njenega nasprotovanja projektu kriva za zastoj obnove Ormoške ceste. Iste obtožbe na račun civilne iniciative sta na zadnji seji 22. seji mestnega sveta Mestne občine Ptuj neposredno ali posredno izrekla tudi člana mestnega sveta gospod Luka Žižek (SD) in gospod Rajko Fajt (SDS).

V civilni iniciativu ostro nasprotujemo takšnim neresničnim in zavajajočim navedbam županje in članov mestnem svetu Mestne občine Ptuj. Dejstva, ki se jih lahko podkrepi tudi z dokumenti govorijo, da je do zastoja prišlo zaradi slabo načrtovanega projekta, kateremu so nasprotovali prebivalci Mestne občine Ptuj živeči ob Ormoški cesti. Ko je bil leta 2019 na zboru občanov sklenjen dogovor med njimi, Mestne občina Ptuj (županja je bila prisotna), Skupno občinsko upravo južnega Podravja in Direkcijo Republike Slovenije za ceste, je Direkcija Republike Slovenije za ceste samostojno in brez pojasnil odstopila od dogovorjenega projekta in postopek projektiranja začela znova.

Spomnimo se, da se je Mestna občina Ptuj v pogodbi CERO Gajke obvezala, da bo sanacijo Ormoške ceste izpeljala v zelo kratkem času po odprtju CERO Gajke, vendar smo zadnjih 15 let poslušali samo izgovore, kako se nič ne more narediti in sedaj je čas, da na tapeto izgovorov pride tudi civilna iniciativa.

V civilni iniciativi javno sprašujemo županjo Nuško Gajšek na podlagi česa temelji njeno pooblastilo nekaterim članom mestnega sveta Mestne občine Ptuj, da se hodijo samostojno pogajati v imenu Mestne občine Ptuj na Direkcijo Republike Slovenije za ceste za obnovo Ormoške ceste. Še posebej, ker ti člani mestnega sveta niso iz Mestne četrti Jezero ali Spuhlja. V civilni iniciativi lahko sklepamo, da se pogajajo s »figo v žepu« na račun obnove Ormoške ceste in v korist vlaganja v svoje mestne četrti, saj krivca za zastoj že imamo v civilni iniciativi.

V civilni iniciativi smo prav tako z ogorčenjem in hkrati začudenjem sprejeli odgovor Mestne občine Ptuj na naš poziv o odstopu od dogovora o navezavi hitre ceste pri Markovcih na sedanjo cesto Markovci – Ptuj.

Sprašujemo se, ali se županja zaveda, da je bila izvoljena z glasovi prebivalcev Mestne občine Ptuj in da je dobila »pooblastilo« skupaj z mestnimi svetniki, da ščitijo interese, predvsem pa zdravje prebivalcev Mestne občine Ptuj. Skrivanje za pravnimi frazami samo kaže nerazumevanje takšnega poslanstva. V Ženitveni pogodbi tudi ne piše, da se lahko mladoporočenca ločita, pa se kljub temu to zgodi – toliko o izkoriščanju osnovnega načela pogodbenega prava za neukrepanje.

Na stališče mestnega sveta Mestne občine Ptuj o tej problematiki v civilni iniciativi še čakamo. 

Glede na zgornje stališče županje o izvajanju sporazuma o navezavi civilna iniciativa predlaga in poziva županjo Nuško Gajšek, da se Mestna občina Ptuj prijavi kot stranka v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja za izgradnjo odseka hitre ceste Gorišnica – Markovci in skozi ta postopek zaščiti zdravstveno stanje prebivalcev Mestne občine Ptuj, saj je že danes jasno, da bo imela izgradnja tega odseka velik okoljevarstveni vpliv na Mestno občino Ptuj.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice