Danes je svetovni dan sladkorne bolezni, ki je ena najpogstejših kroničnih nenalezljivih bolezni. V Sloveniji se več kot 150.000 prebivalcev zdravi zaradi sladkorne bolezni.

Danes obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Diabetes je eno najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni. Število sladkornih bolnikov vedno bolj narašča, predvsem zaradi slabega življenjskega stila in prehrane. Sladkorna bolezen v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za odpoved delovanja ledvic, bolezni srca in ožilja, slepoto ter amputacije spodnjih okončin. V Sloveniji se več kot 150.000 prebivalcev zdravi zaradi sladkorne bolezni. 

Simono Šilec, specialistko družinske medicine v Zdravstvenem domu Ljutomer smo povprašali na kakšen način družinski zdravnik sodeluje pri odkrivanju sladkorne bolezni. Povedala je:

"Družinski zdravniki opravljamo preventivne preglede pri navidezno zdravih posameznikih, kjer vedno določamo krvni sladkor in tako lahko odkrijemo bolezen v zgodnji fazi. Izjemnega pomena so tudi referenčne ambulante, v katerih diplomirane medicinske sestre samostojno opravljajo preventivne preglede. S tem se omogoča preventiva in pravočasna vključitev v zdravljenje.«

Glede projekta celovite obravnave bolnikov pravi, da so zelo ponosni, da se ta projekt kot pilotni odvija v Pomurju in je prepričana, da bo precej doprinesel h kvalitetnemu zdravljenju bolnikov. Ob svetovnem dnevu je njen nasvet, da se bolniki, pa tudi vsi zdravi, držijo priporočil o zdravi prehrani, se gibljejo, opustijo kajenje, se udeležujejo pregledov v referenčnih ambulantah in se v tem zimskem času tudi cepijo proti gripi.

Specialistka družinske medicine je še poudarila, da najboljše rezultate lahko prinese le timsko delo in celostna obravnava sladkornega bolnika.

 

Objavo članka je omogočilo podjetje Novo Nordisk.

Starejše novice