Civilna iniciativa za izgradnjo ptujske obvoznice je na inšpektorat za okolje in prostor naslovila zahtevo za izvedbo inšpekcijskega nadzora v zvezi s prekomerno obremenitvijo bivalnega okolja ob glavni cesti Ptuj-Spuhlja.

Promet poteka skozi naselje na območju Ormoške ceste in Spuhlja, ki je po njihovem posledica velike obremenitve s tovornim prometom.

Kot je v zahtevi zapisala predsednica civilne pobude Sergeja Puppis Freebairn, je po uradnih podatkih direkcije za infrastrukturo po omenjeni cesti leta 2017 peljalo 14.020 vozil na dan, od tega 818 težkih tovornjakov, medtem ko podatki za leto 2018 niso na voljo.

So pa po njenih besedah na voljo podatki o prestopu tovornih vozil preko mejnih prehodov Zavrč in Središče ob Dravi, od koder se ves promet v Markovcih združi in steka na njihovo cesto. Po uradnih podatkih ministrstva za notranje zadeve in policije je lani mejni prehod Zavrč prestopilo 208.593 tovornih vozil, Središče ob Dravi pa še dodatnih 111.323 tovornih vozil oziroma v povprečju skupaj 955 na dan.

Povečanje prometa povzročilo posledice

Posledica takšnega povečanja prometa je po prepričanju civilne pobude večji hrup, večja onesnaženost in že vidne posledice na hišah ob cesti, zaradi česar je življenjsko okolje ob Ormoški cesti in v Spuhlji po njihovih trditvah zelo degradirano.

Kot še dodajajo, so trenutne življenjske razmere pri njih nevzdržne, pri čemer ne gre zanemariti niti varnostnih vidikov. Inšpektorat so zato pozvali, da jih na podlagi zakonodaje obvešča o vseh korakih in ukrepih, ki jih bo sprejel na podlagi njihove pobude.

Nova prometna ureditev

Od sobote sicer na tem območju velja nova prometna ureditev, saj je direkcija za infrastrukturo prepovedala tranzitni promet težkih tovornih vozil nad 7,5 tone preko mejnih prehodov Središče ob Dravi in Zavrč na Hrvaško in obratno.

Ta je odslej po regionalnih cestah na tem območju dovoljen le še za lokalni prevoz, ki ima izhodišče ali cilj v hrvaških županijah Varaždin ter Medžimurje in obratno, prav tako ne bo oviran tovorni promet z izhodiščem ali ciljem v Sloveniji. Omejitev tako velja za doslej precej obremenjena mejna prehoda Zavrč in Središče ob Dravi, poroča STA. 

Civilna iniciativa, ki je večkrat izvedla zaporo ceste v Spuhlji, je z omenjenimi rešitvami le delno zadovoljna, saj meni, da bi omejitev morala veljala tudi za tranzitne tovornjake z območja Varaždina in Medžimurja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice