Slika je simbolična (foto: Branka Keser).
Prvi Ukrajinci so si v Sloveniji že poiskali zatočišče. Ga bodo lahko dobili tudi na Ptuju in v Ormožu?

Prvi begunci iz Ukrajine so že prispeli v Slovenijo. Po več mestih se zbira humanitarna pomoč, tudi na Ptuju, kjer so danes z darovanimi potrebščinami že napolnili tovornjak. 

Slovenija je svojo jasno podporo Ukrajini že izkazala tudi z raznimi ukrepi. Tako je Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, pred nekaj dnevi preko svojega Twitter računa sporočil, da bodo na slovenskih avtocestah plačila cestnine oproščeni ukrajinski državljani. 

Prav tako je vlada že vzpostavila klicni center namenjen državljanom Ukrajine. Ta deluje na brezplačni telefonski številki 080 41 42 ali za klice iz tujine na številki 00386 1478 7530.

V Logatcu so že nastanjeni prvi begunci

Vlada je na ponedeljkovi dopisni seji sprejela sklep o ustanovitvi nastanitvenega centra za begunce iz Ukrajine v Logatcu. Tja je danes prispelo 68 oseb, je povedala direktorica urada za migrante Katarina Štrukelj

Begunce so nastanili v prenovljen del nastanitvenega centra. 

Je Ptuj pripravljen na sprejem beguncev? 

O morebitnih nastanitvah beguncev iz Ukrajine v Sloveniji smo povprašali tudi Mestno občino Ptuj. Za Ptujinfo so povedali, da kapacitet za delovanje begunskega centra za daljše časovno obdobje v občini nimamo. 

Razpoložljive kapacitete so omejene, sicer pa bi se lahko uporabile kapacitete športnih dvoran, a zaradi narave prostorov je to le prehodnega značaja. 

Možnost za nastanitev beguncev je sicer v Hostlu Kurent, ki ga je občina nedavno poskušala prodati na dražbi. Zanimanja pa očitno ni, saj ni varščine vplačal nihče, nepremičnina pa posledično ni bila prodana. 

Hostel je sicer v skupnem upravljanju Mestne občine Ptuj in Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, v hostlu pa je prostora za petdeset oseb. 

»Ker je hostel v fazi prodaje, bi bila namestitev možna le do takrat, ko se nepremičnina proda. Kakšno mesto bi se v dogovoru z vodstvom izjemoma našlo še v Dijaškem domu Ptuj,« povejo na občini in dodajo, da vsi drugi obstoječi nastanitveni objekti opravljajo gospodarsko dejavnost in so zasedeni. 

Občina Ormož svoje kapacitete že ponudila

O morebitnih kapacitetah za potrebe begunskega centra smo povprašali tudi občino Ormož. 

Za Ptujinfo so razkrili, da je občina Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje že sporočila, da lahko begunce iz Ukrajine namestijo v Hostlu Ormož.

Ormoški hostel lahko sicer sprejme 32 beguncev, trenutno je v hostlu 32 postelj. 

Sredstva zbira tudi ormoška občina

Na ormoški občini so se odločili tudi za zbiranje humanitarne pomoči za prebivalce Ukrajine. Povezali so se z ormoškim Rdečim križem, zbirajo pa higienske pripomočke, prehrano pred rokom uporabe vsaj pol leta, komplete prve pomoči in material za prvo pomoč pred iztekom rokov uporabe ter gasilsko reševalno opremo, kot so cevi, elektro agregate, črpalke, in osebno reševalno opremo, kot so gasilske čelade, rokavice, škornje.

Oprema naj bo varna in nepoškodovana. 

Vse lahko prinesete na sedež Rdečega križa Območnega združenja Ormož, na Ptujsko cesto 8f, vsak delovnik med 8.00 in 15.00 ter v soboto 5. in 12. marca med 8.00 in 11.00. 

Prispevate pa lahko tudi finančno. Uporabniki Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z besedo BEGUNCEM in prispevate en evro ali BEGUNCEM5 in prispevate pet evrov.

Na ptujski občini so pojasnili, da preko občine pomoči za zdaj še ne zbirajo. Dobrine pa zbira Perutnina Ptuj, na Potrčevi cesti. 

»Zagovarjamo ustrezno proporcionalno razdelitev, glede na kvote«

Na ptujski občini so mnenja, da je ljudem, ki so se znašli v vlogi begunca treba pomagati. Na nivoju Evropske unije in na nivoju Slovenije pa zagovarjajo ustrezno proporcionalno razdelitev, glede na kvote. 

»Če bo do tega prišlo, pričakujemo tudi pomoč od države,« so jasni na ptujski občini. 

Ptujska občina pa je sicer s ptujsko izpostavo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje v stalnem kontaktu glede te situacije. 

»Ptuj je bil v težkih, izrednih situacijah vedno pripravljen pomagati in stopiti skupaj ter izkazati solidarnost in pomoč. Tudi tokrat bomo pomagali v okviru zmožnosti,« so še dodali na ptujski občini. 

Starejše novice