Komunalno podjetje Ptuj je letošnjega februarja zvišalo cene komunalnih storitev, zdaj, na majski seji, so svetniki potrdili malenkostno znižanje cen. Ena svetniška skupina se je glasovanja vzdržala.

Ptujsko komunalno podjetje je bilo primorano korigirati cene oskrbe s pitno vodo ter odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode. Elaborata o oblikovanju cen, enega za oskrbo s pitno vodo, drugega za odvajanje in čiščenje odpadne vode, so že pripravili, do nedavnega sta bila v postopku potrjevanja v sedemnajstih občinah Spodnjega Podravja in delno še v dveh občinah. 

Cene so bile nazadnje popravljene leta 2019, a so se od takrat povišale skoraj vse postavke. Dvignili so se stroški dela, materiali, pa tudi cena energentov. To dviguje stroške oskrbe s pitno vodo. Takrat so pojasnili, da je razlog za zvišanje predvsem visoki strošek električne energije. 

Pocenitev ni enaka podražitvi

Na februarski seji so svetniki potrdili, da cene na položnici zvišujejo za 24,67 odstotkov. 

Pocenitev, ki so jo svetniki potrdili na seji, ki je potekala 22. maja, je za dobrih 12 odstotkov. Pocenitev tako ni enaka podražitvi, mnogi svetniki pa so mnenja, da je ta pocenitev premajhna. 

Pocenitev so svetniki sicer potrdili, a predvsem ena svetniška skupina je izpostavila jasno nestrinjanje z (le) 12-odstotno pocenitvijo. 

Na Komunalnem podjetju Ptuj so pocenitev opravičili s spremembo uredbe o določitvi cene, ki je bila podaljšana do 31. decembra 2023, za pocenitvijo pa je tudi nižja dosežena cena odvoza in prevzema blata. 

Pri postavki odvajanja komunalnih in padavinskih voda se bo ob povprečni porabi vode 10 kubičnih metrov cena z davkom znižala za 0,12 odstotkov. Pri postavki čiščenja komunalnih in padavinskih voda se bo cena za gospodinjstvo pri povprečni porabi 10 kubičnih metrov znižala za 12,73 odstotkov. 

Koliko odplak je sploh na plečih občanov? 

Milan Klemenc, sicer del svetniške skupine Liste Andreja Čuša, je na seji jasno izpostavil vprašanje - za koliko odplak so odgovorni meščani, za koliko pa podjetja, pri tem je izpostavil Perutnino Ptuj in Terme Ptuj. Klemenc je namreč komunalno podjetje večkrat vprašal, za koliko odplak bi moralo plačevati podjetje, a odgovora ni dobil, češ, da je to poslovna skrivnost. Širec je kasneje pojasnil, da je prav Perutnina Ptuj tista, ki ne dovoli razkritja teh podatkov in ne komunalno podjetje. 

Klemenc je Janka Širca, direktorja ptujske komunale, povprašal tudi, ali je predlog elaborata z novimi cenami verodostojen oziroma, da so podatki točni in resnični. Širec na to vprašanje ni želel odgovoriti oziroma je odgovoril le, da je dokument izdelan v skladu z uredbo. Klemenc je direktorja pozval k odstopu in dodal, da bo zbrano dokumentacijo predal pristojnim organom. 

»Javno vas pozivam, na podlagi tega, da nam skrivate podatke, da kot direktor komunalnega podjetja podate svoj odstop,« je bil na seji oster Klemenc in dodal »lupite nas kot banane, kot banane lupite vse občane in občanke Spodnjega Podravja, mi pa plačujemo za tisto, kar ne vemo, kar plačujemo, ker nočete dati podatkov,« je dodal. 

In komentar Širca na poziv k odstopu? »Ne vem, zakaj bi, glede na rezultate, ki jih imamo v zadnjih desetih letih.« 

Svetnik naredil izračun na podlagi položnic 

Svetnik Milan Klemenc pa je na podlagi položnic, ki jih je pridobil sam, opravil izračun.

Ptujske komunalne cene je primerjal s cenami v Ljubljani, Celju, Kopru, Lendavi, Kranju in Škofji Loki. Na podlagi teh mest je ptujska občina najdražja, s položnico težko približno 40 evrov. 

Sledi Koper, s ceno 29,94 evrov, pa Celje s ceno 29,57 evrov, Škofja Loka s ceno 29,33 evrov, Kranj s ceno 19,93 evrov in Ljubljana s ceno 18,88 evrov. Širec je podal na primerjavo odgovor, da komunalna podjetja po Sloveniji različno funkcionirajo, imajo tudi različne dejavnosti, zato primerjava, po mnenju Širca, ni na mestu. 

Pri tem je Klemenc dodal, da imamo na Ptuju res najnižjo ceno odvoza blata, a na plečih občanov so še vedno položnice, ki so glede na druga mesta, višje. 

Pocenitev pa se zdi prenizka tudi Sergeju Ivanuši, sicer predstavniku Državljanskega gibanja Resni.ca. Izpostavil je, da so se cene elektrike močno znižale, prav tako stroški prevoza in prevzema blata - zato se mu zdi znižanje cene zgolj za 12 odstotkov neprimerna. 

»Če mi zdaj tega ne potrdimo, bomo imeli še naprej višjo ceno,« je Metka Petek Uhan, sicer del Gibanja Svoboda, izpostavila pat pozicijo s katero so se svetniki srečali na seji. 

Dodala pa je, da pričakujejo svetniki še kakšno dodatno znižanje zaradi energetske kapice. »Od direktorja vsekakor pričakujemo, da bo prišlo še do znižanja,« je jasna, s tem, da bi moral direktor poskrbeti za dodatno racionalizacijo, za dodatno nižanje cen v prihodnje, se je strinjala tudi Sergeja Puppis Freebairn, sicer iz vrst Liste Andreja Čuša. 

Pa direktor načrtuje še znižanj? »Jaz ocenjujem, da ne. Nimam na umu, da bi se kaj bistvenega na trgu elektrike še zgodilo. Morebiti pa. Kar se tiče blata, pa ne - imamo pogodbo sklenjeno za naslednja štiri leta,« je pojasnil zakaj meni, da se cena več ne more znižati. 

Navržena je bila tudi racionalizacija v obliki delovnih mest. Širec je pojasnil, da je bil delovni proces optimiziran že pred leti. Izpostavil je, da je težava bolj ta, da dodatnega kadra ne dobijo. 

Komentarji (2)

Drejc (ni preverjeno)

Širec naj kar odstopi, smrdljiva perutnina pa zaradi mene tudi lahko propade. Itak ponuja sama obupna delovna mesta in išče tujce, vodstvo pa fura svoje dalje.

Meri (ni preverjeno)

Cene komunalnih storitev so bile višje na položnicah v marcu za mesec februar in tudi sedaj v maju so cene komunalnih storitev zopet višje na položnicah za mesec april?! Komunala Ptuj ste eni veliki grebatorji, lažete nam, ropate nas in vodilni odstopite!!

Starejše novice