Slika je simbolična.
Vrtec Ptuj je svoje cene nedavno povišal. Zdaj bo nujen grenak rez, da te cene ohranijo, pravijo. Sledi sistematizacija delovnih mest.

Na tretji redni seji mestnega sveta Mestne občine Ptuj, ki je bila 20. februarja, so svetniki odločali o več podražitvah. Od komunalnih storitev do oskrbe s pitno vodo, pa podražitve cen grobnin in pokopaliških storitev.

Sledila je še točka o podražitvi ptujskega vrtca - tudi to so potrdili. A kljub temu da je šlo za povišanje cen, so svetniki to potrdili brez posebne debate. 

»Ti dvigi niso tako veliki kot v ostalih občinah. Res je bilo popraskano vse, ampak to z izjemnim delom zaposlenih in vodstva. Racionalizacija se je delala tako na zaposlitvi, moram izpostaviti - merilo se je celo, koliko gramov hrane se naročuje, kar je pomembno.

Zavedati se je treba, da ima ta vrtec eno veliko težavo, da je na toliko lokacijah. Pa še nekaj treba povedati - naši otroci v vrtcih imajo nadstandard, imajo učenje jezika, ki ga tudi mi plačujemo, tako da, sicer s težkim srcem bom rekla, bomo to, seveda, potrdili.

Ampak ker so cene res argumentirane, bomo, seveda, to potrdili, kajti žal si ne moremo privoščiti, da bi šli v minus,« je na tej seji dodala Metka Petek Uhan, iz vrst Gibanja Svoboda. 

Manj oddelkov, manj zaposlenih 

Letos bo v ptujskem vrtcu prišlo do racionalizacije oddelkov in delovnih mest. Otrok je manj, tako je manj tudi oddelkov, s tem pa se je ustvaril presežek zaposlenih. 

Za zdaj je še 24 prostih mest za otroke v ptujskem vrtcu, največ prostih je na oddelkih za prvo starostno obdobje, kar 23. Zasedenih mest je 799. Po novem bo tako oblikovanih 42 polnih oddelkov, dva polovična in eden bolnišnični. 

S tem pa je prišlo tudi do presežka zaposlenih. Vrtec Ptuj je tako na seji sveta Mestne občine Ptuj, ki je potekala 22. maja, predlagal sistematizacijo 141 delovnih mest. Do sedaj so v ceno programov zajemali strošek 155,5 delovnih mest. 

Alen Iljevec: »Zdaj je resnično čas, ko moramo tudi pohvaliti«

Svetniki so z racionalizacijo ptujskega vrtca zadovoljni. Cene so visoke, temu botruje tudi dejstvo, da je vrtec razpršen po več lokacijah, obenem vodstvo poudarja, da so programi, ki se izvajajo v ptujskem vrtcu nadstandardni, da zmeraj skušajo nuditi nekaj več. 

Rezi na zaposlenih bodo boleči, a racionalizacija je bila, da se ohrani cena na položnici staršev, neizogibna. Prav skrb nad zaposlenimi, ki bodo višek, pa je izpostavil Uroš Vek, mestni svetnik, sicer iz vrst SLS.

Ravnateljica Vrtca Ptuj Mateja Lobenwein je svetniku pojasnila, da je na vezi tudi z okoliškimi vrtci, sporočila jim je, kateri so presežni kadri, oni pa bodo sporočili, ali po njih obstaja potreba. 

»Moram v tem trenutku reči, da ji lahko le čestitamo, da se obnaša tako odgovorno. Je res eden izmed redkih zavodov, ki v tem trenutku sprejema takšne odločitve, ki bodo povzročile sicer za zaposlene in za vrtec neprijetno situacijo, ampak jih je treba izvesti, če ne želimo, da pridemo spet v situacijo, da bomo morali sprejemati višje cene,« je dejala Sonja Žibrat, sicer iz vrst SD. 

Vpisa v vrtec pa vse manj

Nekateri svetniki pa so izpostavili tudi negativen trend pri vpisu v ptujski vrtec. Vpis je nižji. Temu botruje tudi dejstvo, da okoliški kraji postavljajo svoje vrtce, za katere se starši odločajo zaradi bližine doma. 

Prav tako pa prihaja do vse višjega vpisa v zasebne vrtce. 

»Za našo občino mora to biti apel, kako bomo pridobili mlade ljudi k nam, da se bodo k nam selili,« je še dejala Petek Uhan. 

Komentarji (2)

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

ADIO TOPLI OBROK ZA VLADAJOČE V VRTECU

ffra-ffra (ni preverjeno)

Strinam se, imeti deco je dragi šport, boljši je uvoz !?

In reply to by BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

Starejše novice