Gibanje Državljanska nepokorščina je imelo svoj sestanek v Gostilni pri Andreju.
Le nekaj dni nazaj, 1. marca, so protestniki na Ptuju pokazali, da se z zaprtjem gostiln nikakor ne strinjajo. S protestom so zahtevali čimprejšnje odprtje.

Na manjšem protestu se je zbralo nekaj ljudi, ki so na terasi Gostilne pri Andreju srkali kavo in se nastavljali soncu. A ta 'sestanek' ni trajal dolgo, kaj hitro so prišli policisti in protestnike popisali. 

Zlata Šenkiš Rep in Andrej Šenkiš sta gostilno odprla nedavno, med temi, za gostince izjemno neprijetnimi časi, protestu pa sta se pridružila zaradi nestrinjanja z ravnanjem države tudi z gostinsko panogo. 

Na terasi se je odvijal sestanek

Zlata Šenkiš Rep pa poudarja, da se je na ta protestni dan na njihovi terasi v bistvu odvijal sestanek. Poklicali so jo iz podjetja Vizualne rešitve Završek in želeli pri njih organizirati sestanek. 

Na terasi sta lastnika tako pripravila mize, ki so bile med seboj na zadostni razdalji. Tako se je dogajanje v Gostilni pri Andreju pričelo kot sestanek. 

Je bil to sestanek skupine Državljanska nepokorščina?

Kot pa smo lahko videli na posnetkih, je šlo za tako imenovano državljansko nepokorščino, sestanek pa je bil način protestnega zbora. 

»Ker se borijo za vsakega človeka, kar se mi zdi delo pomembno v teh nestanovitnih časih, ko sami ne vemo kako in kaj naprej,« je bil komentar Zlate Šenkiš Rep na delovanje skupine Državljanske nepokorščine. 

Tako imenovani sestanek s protestno noto sta torej po njenih besedah priredila predstavnik podjetja Vizualne Rešitve Završek in Aleksander Rimele, ki je na omrežju Facebook preko prenosa v živo poročal o dogajanju. 

Na tem sestanku se je pridružil tudi harmonikaš, ki je sestankovalcem zaigral, da bi dvignil voljo vsem prisotnim, še pravijo.

»Bomo pokazali, kako bi to moralo izgledati, če je to gostilna kot gostilna. Gostilna je kraj, kamor se pride sprostiti, kjer lahko pozabiš vse, za tistih par minut,« o dogajanju pove lastnica Zlata Šenkiš Rep. 

Pri tem v Gostilni pri Andreju poudarjajo, da so se gostinci strogo držali ukrepov, kakor se jih tudi zdaj. Sprašuje se, zakaj se v le dveh regijah - Posavski in Jugovzhodni regiji - odpirajo lokali in zakaj sta ravno ti dve regiji odločilni. 

»V kolikor bo potrebno, bomo tudi naredili še sestanek,« dodaja Šenkiš Repova in poudarja, da bi gostinci pri tej problematiki morali biti složni. 

Aleksander Rimele, vodja uporniškega gibanja, pa meni, da je odprtje gostiln v le dveh regijah diskriminatorno. 

Gostinci bi hrano lahko stregli, a je bil odlok nejasen

Spomnimo. Nedavno je za razburjenje poskrbelo tudi spoznanje, da bi gostinci v času epidemije lahko sklenili pogodbo s podjetjem in ponujali hrano v svojih prostorih. 

Državni sekretar Simon Zajc je povedal, da so vedno govorili o prepovedi prodaje do potrošnika, o prepovedi prodaje pravnim subjektom ni bilo govora. To pomeni, da bi podjetjem lahko ponujali malice. 

»Srce se mi je trgalo, ko so prišli in so si naročili nekaj na žlico in so šli, ne vem kam, in tam pojedli. Zunaj, na mrzlem, ko so že cel dan delali na hladu,« je ogorčena Šenkiš Repova. 

Vodja skupine oziroma gibanja Državljanska nepokorščina je Aleksander Rimele, ki je bil sicer tudi vodja gibanja Osvobodilnega gibanja Ptuj, ki je leta 2012 organiziralo shod »za dostojnejše življenje«, shod, ki se je razvil iz takratnih mariborskih protestov proti nekdanjemu županu Francu Kanglerju

Rimele je trenutno v prvih bojnih linijah gostincev in menda tudi vzgojiteljev in vzgojiteljic, podpiral pa je tudi protest avtobusnih prevoznikov. 

»Državljanke in državljani Republike Slovenije bomo podali tožbo zoper vse vlade v tridesetih letih,« pravi Rimele. 

Rimele tudi za organizacijo letošnjega kurentovanja 

Pove, da je bil tudi sam v kurentiji in ni dovolil, da bi Ptuju odvzeli tradicijo. Tako so z njegovo pomočjo kurenti izvedli celo neuradno povorko in pokop pusta. 

Sprva so želeli dogodke organizirati po uradni poti, a so iz dotičnega ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje dobivali nejasne odgovore. Stvari so se odločili vzeti v svoje roke. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Varandero (nepreverjen)

Policaji bi jih morali tak s pedriki natepst da bi si zapomnili za vecno

Furči (nepreverjen)

Pridi pa jih boš dobil

In reply to by Varandero (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

pa še elektro šokerje bi morali uporabiti
če bi se upirali in bili napadalni

In reply to by Varandero (nepreverjen)

Janko (nepreverjen)

Vaški posebneži, 5 dni rabijo da si zmislijo kvazi poslovni sestanek ?!

Mičan (nepreverjen)

Koji luzeri...:-))
Osvobodilno gibanje, hahaha...pa to se poščiješ... :-))

Starejše novice