Gospodarski minister je danes zjutraj obiskal podjetje Magna Steyr in se seznanil z načrti podjetja za povečanje proizvodnje. Zaradi pandemije in težkih razmer v avtomobilski industriji so podjetju podaljšali rok, do katerega morajo zaposliti 440 ljudi.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je obiskal podjetje Magna Steyr v Mariboru, kjer se je srečal z vodstvom in si ogledal proizvodnjo. 

»Veseli me, da so tukaj v Magni v Hočah pred dvema dnevoma znova zagnali proizvodnjo,« je povedal. Spomnil je na to, da je vlada leta 2017 investicijo v Magno, ki je bila vredna 146 milijonov, podprla z 18 milijoni. 

Tudi direktor podjetja Magna Steyr David Adam je povedal, da ga veseli ponoven zagon proizvodnje. Večina zaposlenih se je že vrnila v Hoče, medtem ko se nekateri še vedno vozijo v Gradec. V prihodnje se bodo tudi ti delavci vrnili na delo v Slovenijo. 

O točnih številkah zaposlenih, ki delo še vedno opravljajo v Avstriji, Adam ni želel govoriti. 

Cilj zaposliti 440 ljudi podaljšan za dve leti 

Počivalšek je poudaril, da ima Magna Hoče obvezo zaposliti 440 ljudi. Dodal je, da je za nami dvoletno zelo težko obdobje, kjer je avtomobilska industrija doživela veliko šokov. 

Ravno pandemija koronavirusa je razlog, da so podjetju Magna Steyr podaljšali rok za izpolnitev obveze o zaposlitvi 440 delavcev, in sicer za dve leti. 

»Tako da so to število delavcev obvezni zaposliti do leta 2024,« je povedal Počivalšek. 

Direktor podjetja je dodal, da ga veseli, da so dobili podaljšan rok. Kot je povedal, delajo na tem, da dobijo nove stranke in je pozitivno prepričan, da jim bo v dveh letih uspelo. 

Počivalšek izpostavil pomen tujih investicij

»V tovarni sem se z gospodom direktorjem seznanil o tem, na kak način mislijo večati proizvodnjo. Predstavil je načrte za drugo in tretjo fazo proizvodnje karoserij in potem končno montažo,« je še povedal minister. 

Poudaril je, da smo v zadnjih letih pred pandemijo imeli letno približno 400 milijonov tujih neposrednih investicij in današnji znesek vseh tujih neposrednih investicij 16,5 milijard evrov.

Izpostavlja, da so tuje neposredne investicije pomembne, ker pridobivamo nova znanja, tehnologije na eni strani. Naša pomembna prednost, ki privablja investitorje, je dobro razvita infrastruktura in visoko izobražena delovna sila. 

Obisk nadaljuje v Avstriji 

Počivalšek bo danes obiskal še avstrijsko prestolnico Dunaj.

Tam se bo srečal z avstrijsko ministrico za podnebje, okolje, energijo, mobilnost, inovacije in tehnologijo Leonore Gewessler, avstrijsko ministrico za kmetijstvo, regije in turizem Elisabeth Köstinger ter s predstavniki slovenskih podjetij in slovenskih organizacij, ki delujejo na Dunaju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice