Foto: Bobo
V past Pandorinih dokumentov, ki razkrivajo finančne skrivnosti številnih svetovnih voditeljev in nečedne posle Slovencev, se je kot zadnji zapletel nekdanji završki župan Miran Vuk, ki ga preiskujejo zaradi suma različnih kaznivih dejanj.

Več kot 600 novinarjev iz 150 medijev, tudi iz Slovenije, je v okviru projekta Pandorini dokumenti, ki obsega analizo 11,9 milijona datotek, začelo razkrivati finančne skrivnosti številnih, tudi svetovnih voditeljev, denimo češkega premierja Andreja Babiša.

Prav tako so v največji mednarodni novinarski preiskavi doslej odkrili skrivne posle Slovencev.

Dokumenti razkrivajo lastnike podjetij, med katerimi so tudi slovenski športniki, podjetniki, osumljenci za gospodarsko-finančni kriminal in ubežniki pred slovenskimi sodišči.

Nekatera podjetja so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja.

V projektu je sodeloval tudi slovenski portal Oštro, ki je že razkril novo zgodbo, ki tokrat vključuje Mirana Vuka, nekdanjega župana občine Zavrč, ki je trenutno v postopku osebnega stečaja, preiskujejo pa ga tudi zaradi suma storitve kaznivih dejanj. Kaj je Vuk zagrešil tokrat?

Padec Mirana Vuka in njegovi ciprski posli

Miran Vuk je nekoč veljal za župana z najdaljšim stažem. Prvič je bil na položaj izvoljen leta 1998, na svoji funkciji pa se je obdržal kar dvajset let.

Kot poroča Oštro, je Vuku uspelo občino Zavrč izvleči iz socialne in gospodarske krize, na valu teh uspehov, pa je jadral tudi sam. Skupaj s svojim bratom Romanom je bil tako večkrat zapored uvrščen na lestvico najpremožnejših Slovencev.

A vse to se je spremenilo v letu 2015, ko so Mirana Vuka mariborski kriminalisti kazensko ovadili zaradi suma, da je med letoma 2011 in 2014 namerno povzročil osebni stečaj, s tem pa povzročil za 5,6 milijona evrov škode.

Oštro navaja, da je bilo na začetku tega obdobja na Britanskih Deviških otokih ustanovljena družba Powerlight Investments s formalnim ciprskim lastnikom M.E Nominees.

Lastnik M.E Nominees, kot poroča Oštro, še vedno upravlja več ciprskih podjetij, ki so in še vedno prevzemajo lastniške deleže v številnih slovenskih družbah. Eno takšnih podjetij je tudi Meltal - Rado Snežič, ki ga je do prevzema s Cipra obvladoval stric Roka Snežiča.

Snežič naj bi 'pral' denar tudi za Vuka

Z ustanovitvijo družbe Powerlight Investments 2011 na Britanskih Deviških otokih, je ciprski M.E Nominees postal njen slamnati direktor in družbenik, in sicer z naslovom Mirana Vuka v Hrastovcu

»Toda sodeč po zahtevi za mednarodno pomoč, ki jo je ptujsko sodišče januarja letos poslalo bosanskemu ministrstvu za pravosodje, naj bi bilo podjetje M.E Nominees do leta 2011 v dejanski lasti bratov Mirana in Romana Vuka, v enakih deležih, nato pa naj bi Miran svoj delež prenesel na svoja otroka, Dominika in Moniko,« piše Oštro

Zahteva za mednarodno pomoč se je namreč nanašala na kriminalistično preiskavo več osumljencev, med katerimi je bil tudi Rok Snežič, zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Snežič naj bi prek medijev in poznanstev pridobival stranke, ki želijo 'oprati' denar.

Takšne posle pa naj bi opravljal tudi za Mirana Vuka.

»Ovaditelj jim je še zaupal, da naj bi podjetja v solastništvu Mirana Vuka še naprej nakazovala od 200.000 do 400.000 evrov na družbe, povezane s Snežičem, nato naj bi različne osebe z njihovih bosanskih in madžarskih računov dvigovale gotovino. Snežič naj bi zase zadržal provizijo, preostanek pa naj bi »osebno prinašal Vukovim ljudem«. Samo v Bosni naj bi izvedli za 22,5 milijona evrov transakcij,« razkriva Oštro.

Vuk poslovne deleže prenašal na otroka, sedaj v stečaju

Dokumenti, ki jih je pridobilo Oštro, opisujejo povezanost Mirana in njegovega brata Romana in otrok tudi z drugimi ciprskimi in slovaškimi podjetji.

Pri tem so ugotovili, da naj bi se Miran Vuk leta 2011 iz lastništva teh družb začel umikati in poslovne deleže prenašati na svoja otroka.

V času, ko je bil Vuk župan občine Zavrč, naj bi ta komisiji za preprečevanje korupcije poročal le o njegovih deležih v podjetjih, ki imajo sedež v Sloveniji, ni pa prijavil nobenega tujega podjetja. Protikorupcijska komisija tako po poročanju Oštrega ni bila seznanjena z njegovo vpletenostjo v tujih družbah.

In kaj Vuk počne danes? Nekdanji župan je že od leta 2014 v osebnem stečaju, ki ga vodi ptujsko sodišče, pravosodne organe pa pri preiskovanju Vukovih kaznivih dejanj ovira njegovo slabo zdravje.

Na navedbe, ki jih je razkrilo Oštro, sta se odzvala njegov brat Roman in sin Dominik, ki poudarjata, da o M.E Nominees in drugih ciprskih podjetjih ne vesta nič. »Posle je vodil moj brat, ki je bil podjetnejši,« je za Oštro povedal brat Roman.

Starejše novice