Foto: Bobo
Na današnjem zasedanju sveta stranke DeSUS bi lahko prišlo do velikih premikov, saj bo govora tudi o oceni situacije po neuspeli kandidaturi Karla Erjavca za predsednika vlade. Šušlja se o odstopu ali razrešitvi.

Dogajanje v stranki DeSUS bo na današnjem svetu stranke doseglo vrelišče, saj bodo poleg predlogov izvršnega odbora, ki je sklenil, da bodo zmerna opozicija, skoraj zagotovo razpravljali tudi o položaju predsednika Karla Erjavca.

Kot vemo, je Erjavec ob nenadni vrnitvi na predsedniški položaj stranko ekspresno odpeljal iz vladne koalicije in se ob podpori koalicije KUL neuspešno potegoval za predsednika vlade, saj so s konstruktivno nezaupnico v državnem zboru zbrali zgolj 40 glasov.

Bo Erjavec ponudil odstop?

V stranki so sicer že dlje časa načeti odnosi med vodstvom in poslansko skupino, saj so poslanci bili ves čas bolj naklonjeni sodelovanju z Janševo vlado in uresničevanju strankinega programa skozi koalicijsko pogodbo.

Ravno tako kot minister v vladi še zmeraj vztraja Jože Podgoršek, ki ni odstopil niti po več pozivih Erjavca in napovedih, da ga bodo v tem primeru izključili.

Vse več ugibanj o odhodu Erjavca, ki bo morda danes celo sam ponudil odstop, pa je še podkrepila informacija o njegovi zaposlitvi v telekomunikacijskem podjetju Iskratel, kjer bo postal pomočnik generalnega direktorja Željka Puljića. Predlog o njegovi razrešitvi bi lahko v vsakem primeru na dnevni red podali tudi ostali člani sveta stranke.

V Pomurju si trije od petih članov želijo, da predsednik odide

Med člani sveta stranke so tudi predsednik tišinskega odbora Milan Karoli, predsednik soboškega odbora in načelnik soboške uprave enote Dominik Šteiner, predsednik radenskega odbora Drago Kocbek, podpredsednik stranke Anton Balažek in predsednik pomurskega pokrajinskega odbora Janez Kardoš.

Kot smo izvedeli, se večina pomurskih članov sveta stranke zavzema za scenarij, po katerem bi Erjavca razrešili z mesta predsednika stranke. Po statutu pa bi nato na njegovo mesto izvolili enega od podpredsednikov stranke do rednega kongresa, če je do tega manj kot eno leto.

Predlagali bodo Balažka

Možni kandidati bi tako bili Irena Majcen, Brigita Čokl in Anton Balažek, za katerega seveda lobirajo v Pomurju. 

»Pričakovanja so različna. Ena skupina je zbrana okrog poslancev, ena okrog predsednika Erjavca in ena okrog ostalih, ki se zavzemamo za to, da je treba začeti na novo. Erjavec je obljubljal, da bo konsolidiral stranko, ampak od tega ni bilo nič. Bomo videli, kam se bo danes nagnila tehtnica,« je jasen Kocbek, predsednik radenskega odbora. 

Podobnega mnenja je tudi prvi mož pokrajinskega odbora v Pomurju Janez Kardoš, ki napoveduje, da bo danes prišlo do preloma.

»Če bo prišlo do takšne situacije, ki bo to omogočala, bomo mi predlagali, da stranko do kongresa vodi Balažek. Bomo pa videli, kaj se bo dogajalo. En del stranke je za odstop Erjavca, drugi da ostane. Večina od petih pomurskih članov sveta je istega stališča, ne pa vsi,« pojasnjuje Kardoš.

Bo kandidat tudi minister za kmetijstvo?

Kot morebiten scenarij se tudi omenja, da bi poslanska skupina na čelu s Francem Juršo na vrh stranke ustoličila ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška.

Predsednik pomurskega odbora meni, da to ni v skladu s statutom in bodo to poskusili preprečiti. Skorajda gotovo pa je, da bo prišlo do poskusa zamenjave Erjavca, ali z ene ali z druge strani.

V kolikor bi prišlo do predloga, da začasno na njegovo mesto sede podpredsednik Balažek, ki je sicer večkrat poudaril, da se zavzema za zmerno in sredinsko držo, bi slednji moral na morebitnem glasovanju prepričati več kot 40-članski svet stranke.

Starejše novice