Safilo v Ormožu počasi zaključuje z delovanjem, saj junija dokončno zapirajo vrata tovarne. A kot kaže, se za proizvodne prostore zanima znani proizvajalec avtodomov.

Nedolgo nazaj, 11. marca, je skupina Safilo javnost presenetila s sporočilom o zapiranju ormoške tovarne. 

Kot strela z jasnega je udarilo dejstvo, da bo brez dela ostalo kar 557 zaposlenih, kar je še posebej hud udarec za ormoško občino in okolico. Na socialno bombo se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je napovedal pomoč države. 

Občinsko pomoč je obljubil tudi ormoški župan Danijel Vrbnjak, v boj za boljše pogoje za odslovljene delavce pa so se podali tudi v Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije. Prav slednji so se pogajali z italijanskim vodstvom Safila. 

Martin Dular, sekretar Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije, je za Ptujinfo takrat dejal, da so druga pogajanja, ki so se jih udeležili v torek, 13. aprila, stekla dobro. 

Tako je sindikat dosegel, da bo regres po uredbi za vse enak, jubilejne nagrade bodo dobili tudi tisti, ki bi svoj jubilej dela na podjetju dosegli do konca tega leta, upoštevali pa bodo tudi razne socialne kriterije. 

»Pogajanja so bila brez problemov, korektna,« je takrat za Ptujinfo povedal Dular iz sindikata in dodal, da je tudi sindikat znotraj podjetja zadovoljen. 

Luč na koncu tunela za prostore Safila?

A kot kaže, da scenarij ob zapiranju le ne bo tako zelo črn. Za prostore Safila v Ormožu naj bi se namreč zanimal proizvajalec avtodomov iz Odrancev Carthago, kar je direktorica podjetja Sandra Županec potrdila za Ptujinfo.

»Nepričakovano se je pojavila priložnost za to načrtovano rast v naši neposredni bližini, na lokaciji v Ormožu, kar je od nas oddaljeno trideset kilometrov,« je za Ptujinfo potrdila Sandra Županec. 

Dodaja, da trenutno preverjajo ustreznost te lokacije, saj preučujejo različne možnosti širitve. 

Blagovni znamki Carthago in Malibu sta del skupine Carthago, ki sicer deluje v segmentu počitniških vozil.

Posel se bo morda zaključil že kmalu

Za odziv smo poklicali tudi župana občine Ormož Danijela Vrbnjaka, ki pa novice še ni želel niti potrditi niti zavrniti, saj pravi, da gre za poslovno skrivnost. 

Dejal je le, da se bo situacija morda zbistrila že v naslednjih štirinajstih dneh. Kaj bo z delavci, ki bodo ob zaprtju Safila pristali na cesti, pa še ni jasno.

Po informacijah uredništva naj bi sicer skupina Carthago prostore že iskala tudi po sosednji Hrvaški. Bodo izkoristili zaprtje ormoškega proizvajalca okvirjev za očala?

Starejše novice