Skupina podjetnic opozarja na svoj neenakopraven položaj.

Vlada je pred dnevi sprejela tako imenovani PKP6, katerega glavni cilj je omiliti in odpraviti posledice in vpliv nalezljive bolezni covid-19 na področje gospodarstva, dela in delovnih razmerij, socialnega varstva ter zdravstvenega varstva. A sogovornica opozarja na nepravičen položaj mam podjetnic.

Po porodniški nazaj na delo

Mojca Lipič, lastnica salona Lakirnica v Murski Soboti, pravi, da so jo poleg neenakopravnega položaja najbolj prizadeli s tem, da so jo že drugič letos prisilili, da je zaprla svoj salon, in zdaj že štiri tedne ne more opravljati dela. 

Lipičeva je mlada mamica, ki se je po porodniški odsotnosti letos vrnila na delo. Pravi, da ima velik izpad, saj so že pred zaprtjem, stranke odpovedovale termine zaradi karanten in okužb. 

Mojca Lipič, lastnica salona Lakirnica

Zaprosila za državno pomoč

V prvem valu je bil njen salon zaprt kar sedem tednov in toliko časa se tudi ni vedelo, kaj sledi. Tako v prvem valu kot zdaj je zaprosila za pomoč, saj enostavno ni vedela, kako drugače priti skozi zadevo.

»Dejstvo je, da spadam v skupino mamic, ki smo bile lani na porodniškem in posledično bomo drugo leto bolj ali manj vse vračale državno pomoč, zato ker presegamo tisti znesek, ki so ga določili, do koliko naj bi bilo podjetje letos v slabšem položaju,« razlaga Lipičeva.

Ne gre vse metati v isti koš

Lipičeva poudarja, da je to splošno premalo znano javnosti v Sloveniji in se vse skupine ljudi meče v veliki koš. Prepričana je, da bi bilo potrebno na zadeve pogledati bolj specifično.

»Če smo bile lani mamice na porodniškem, je čisto logično, da bomo letos imele višji dohodek,« pojasni Lipičeva.

Državna pomoč za najemnino in stroške

Rešitev vidi v tem, da se vsak primer obravnava posebej. Sama priznava, da je njihova družina še na dobrem, saj partner ni samostojni podjetnik, zato normalno hodi v službo in prejema plačo. 

»Sploh si ne znam predstavljati, kako živijo družine, ki nimajo nobenega dohodka, ker tista pomoč, ki smo jo dobili v spomladanskih mesecih, je pri meni konkretno šla samo za najemnino in stroške,« priznava.

Državna pomoč - kredit brez obresti

Zato poudarja, da je res potrebno konkretno pogledati to skupino - mlade mamice, ki so bile lani na porodniški.

Glede PKP6 pa pravi, da bo mogla po mnenju njene računovodkinje pomoč prihodnje leto vračati, »kar pomeni, da nam država pomoč daje kot en kredit brez obresti«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice