Minister za delo Janez Cigler Kralj je spregovoril o subvenciji za skrajšani delovnik.

Zaradi krize, ki jo je prinesel koronavirus, je bilo 258 tisoč delovnih mest ogroženih, brez ukrepov pa bi se število brezposelnih hitro in masovno povečalo.

Nosilni ukrep za področje trga dela je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ga kot 18. država v Evropski uniji uvaja tudi Slovenija. Avstrija, ki za ta ukrep namenja 10 milijard evrov, in tudi Nemčija beležita velike uspehe ob uvedbi ukrepa.

V shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa se bodo lahko vključili vsi delodajalci, ki vsaj 10 odstotkom zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela, in sicer na podlagi pogodbe o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas.

Država bo po besedah ministra za delo Janez Cigler Kralja subvencionirala od pet do 20 ur tedensko, to pa pomeni, da bo moral delavec opraviti vsaj polovičen delovnik.

Minister je še poudaril, da bodo delodajalci izplačilo 80-odstotnega nadomestila plače delavcu za čas, ko ne bo delal, prejeli državne subvencije v fiksnem znesku.

Mesečna subvencija za 20 ur dela na teden naj bi po predlogu znašala 448,52 evra, za 15 ur tedensko 336,39 evra, za 10 ur tedensko 224,26 evra in za pet ur tedensko 112,13 evra.

Minister je še opozoril, da za delavca, ki prejema minimalno plačo, tako delodajalcu do 80-odstotnega nadomestila ne bo treba doplačati, za delavca z višjo plačo pa bo moral še nekaj primakniti zraven. Prejemnik minimalne plače, ki bo na skrajšanem delavniku, torej ne bo prejel zneska minimalne plače.

Ukrep bo omejen do konca leta

Časovno bo ukrep omejen od 1. junija do 31. decembra. Minister je zagotovil, da bodo zanj zagotovljena vsa potreba sredstva. Celoten predvideni tretji protikoronski zakon naj bi bil vreden okoli milijardo evrov. Financiral naj bi se iz evropskih sredstev s posojili iz evropskega mehanizma Sure in iz Evropskega socialnega sklada.

Minister pa je na tiskovni konferenci omenil še povračilo svojcem, ki so ob epidemiji vzeli oskrbovance iz domov starejših in drugih institucij socialnega varstva v domačo oskrbo.

Takšnih naj bi bilo okoli 250. Iz proračuna bodo krili tudi izpad dohodkov domovom, ki zaradi koronavirusa kljub praznim posteljam niso mogli sprejemati novih oskrbovancev, ter stroške dela zaposlenih, ki so bili iz bolnišnic in zdravstvenih domov premeščeni v domove za ostarele.

Država pa bo pomagala še izvajalcem socialnovarstvenih storitev pomoči na domu. Po besedah ministra naj bi jim pokrila 70 odstotkov stroškov neizvedene storitve. Hkrati bo dodatek za nevarnost in posebne obremenitve priznala še zasebnim izvajalcem institucionalnega varstva in pomoči družini na domu.

Do posebnega dodatka v višini 30 evrov dnevno pa bodo upravičeni tudi pripadniki civilne zaščite, vpoklicani k opravljanju nalog z naslova epidemije, je še dodal Cigler Kralj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice