V Ljubljani je bil danes podpisan memorandum za 400-milijonsko investicijo v Lendavi, kljub dobremu vzdušju pa so se nekaterim porajali dvomi zaradi zgrešene investicije v Prevaljah.

Kot smo poročali, je bil danes v Ljubljani podpisan memorandum za največjo enkratno investicijo v zgodovini Slovenije.

Družba Sandoz bo v Lendavi zgradila proizvodnjo v vrednosti najmanj 400 milijonov evrov, ki bo po napovedih ustvarila okoli 300 novih delovnih mest.

Nad podpisom memoranduma sta bila navdušena tako predsednik vlade Robert Golob kot tudi predsednik uprave družbe Sandoz Richard Saynor.

»Danes je pomemben dan za Slovenijo, saj je bil podpisan memorandum za eno največjih investicij v privatni sektor. Kot podjetje imamo dolgo zgodovino in v Sloveniji vidimo prihodnost našega podjetja,« je dejal Saynor.

»To je največja enkratna investicija v zgodovini Slovenije. Podpis tega jasno kaže, da slovenska vlada ni pozabila na Prekmurje, da smo pripravljeni prispevati k temu, da Prekmurje počasi začenja zmanjševati zaostanek v razvitosti,« je ob podpisu pogodbe pokomentiral Golob.

A kljub temu ostaja grenak priokus ...

V preteklosti zgradili proizvodnjo v Prevaljah, ki je nikoli niso zagnali

Aprila leta 2017 sta takratni predsednik vlade Miro Cerar in tedanji prvi mož Leka Vojmir Urlep slavnostno položila temeljni kamen za novo tovarno Leka v Prevaljah.

Obljubljenih je bilo za okoli 140 novih delovnih mest, septembra 2019 pa je Koroško pretresla vest, da v novi tovarni ne bodo nikoli zagnali proizvodnje.

Novica je pretresla prebivalce Koroške regije predvsem pa bodoče farmacevtske tehnike. Podjetju Lek je država takrat k 105 milijonski naložbi obljubila sedem milijonov pomoči

Bi se v Lendavi lahko ponovil primer Prevalja?

Na današnji izjavi za medije sta se Golob in Saynor soočila tudi z vprašanji povezanimi z zgrešeno investicijo v Prevaljah.

»V poslovnem svetu se dogajajo primeri, ko investicija ne zadošča razmeram na trgu. Mi, kot vlada, pa moramo poskrbeti, da so vložki povrnjeni. Vložki so bili povrnjeni v Prevaljah in verjamem, da bodo povrnjeni tudi v primeru Magne. Optimističen sem, ker prihaja ta investicija v zelo pravem času,« je bil jasen Golob.

Optimističen tudi Saynor: »Podjedje Sandoz ima v Sloveniji dolgo zgodovino. Investicija v biologijo ni majhna stvar, vendar pa imamo v Lendavi že proizvodnjo antiinfektivov in pakiranja končnih farmacevtskih oblik, ki je že 38 let potrjena s strani FDA.

Z obratom za podobna biološka zdravila pa načrtujemo zadostiti vedno večjemu povpraševanju po teh zdravilih. Gradili bomo tam, kjer že imamo talent

Starejše novice