Vir: Facebook profil Bine Volčič
Vrhunski kuharski mojster Bine Volčič se je pred časom odločil za nov podvig. V Prekmurju bo odprl Volčičevo hišo, kjer bo goste razvajal z izvrstnimi jedmi in jim pričaral nepozabno izkušnjo.

Kuharski mojster Bine Volčič se je odločil za še eno drzno potezo. Podal se je v zanj nekoliko nepričakovane vode, gostinsko panogo je zamenjal za turizem.

Skupaj z ženo bosta kmalu gostom domačije poleg izvrstne hrane poskušala pokazati neokrnjeno naravo in jim predstaviti neverjetna doživetja ter dogodivščine, ki jih nudi samo Prekmurje.

Tudi v Ljubljani se ne cedita med in mleko

Volčič je že pred več kot deseteljem spoznal čare Prekmurja, ko sta z ženo za kratek čas živela v Murski Soboti. Med leti 2010 in 2011 sta odkrivala lepote Prekmurja in ob tem sklenila, da preprosto morata enkrat tukaj živeti. 

Volčič priznava, da ga je predvsem očaralo gričevnato Goričko, iz tega razloga sta se odločila, da se z družino ustalijo prav v Motovilcih. 

Življenje v Prekmurju mu je omogočilo tudi umik od hitrega in stresnega življenja v prestolnici: »Se praktično umaknem stresni Ljubljani, ker tudi tam se ne cedita med in mleko. Tudi ženi je veliko lepše in bolj mirno.«

Dom, kjer bo za vikende oživel kulinarični turizem

Pred Volčičem in ženo je novo poglavje, v svoji domačiji bosta pisala svežo zgodbo o prepletu neokrnjene narave in božanskih jedeh pripravljenih iz lokalnih sestavin. 

Priljubljena televizijska osebnost svojega doma ne želi poimenovati butični hotel: »To je naš dom, kjer bomo vrata odprli svojim gostom.«

Kulinarični turizem bo zaživel ob koncih tedna, ko bodo gosti od petka do nedelje doživeli pristen odklop od sveta: »Želim si, da v ponedeljek, ko ti ljudje, ko spet pridejo v realni svet, v službo, rečejo: 'Kaj pa se mi je zgodilo ta vikend? Vau, top.'«

Sodnik televizijskega šova Masterchef si bo predvsem prizadeval, da ljudje najdejo stik sami s sabo, da najdejo košček miru.

Pri pisanju nove zgodbe pa se ne bo omejeval zgolj na lokalno okolje, niti ne na Slovenijo. Volčič stremi k dosegu višjih ciljev, doživetju neokrnjene narave, vrhunske kulinarike iz lokalnih sestavim hoče približati ljudem iz celega sveta. 

»Mi nismo prišli kot neka oaza, ki smo tukaj sami za sebe«

Za uspeh in obuditev podeželskega turizma je pomembno tudi sodelovanje in povezanost z lokalnimi ponudniki, kar se zaveda tudi priljubljena televizijska osebnost: 

»Mi nismo prišli kot neka oaza, ki smo tukaj sami za sebe, želimo se povezati z vami, z Goričkim, s celim Prekmurjem.«

Tako se z družino nameravata povezati z vsemi rokodelci in ostalimi ponudniki: »Če bomo meli goste, z veseljem pošljemo s kolesi od dobavitelja do dobavitelja, od zeliščarja do rokodelca, kaj lokalno okolje nudi.«

Povezal se je že z lokalnim zeliščarjem, s katerim že kujeta načrte, kako vključiti okoliška zelišča v jedi. 

Ob harmoničnem sodelovanju in povezanosti izpostavlja še pomen pristne komunikacije, za katero meni, da je le v tej prihodnost. 

Kljub vsem svojim dosežkom in neverjetnemu uspehu še vedno ostaja skromen in poudarja, da je v slogi moč: »Tudi jaz, ki imam recimo, da neko ime v Sloveniji, sam ne morem nič narediti, brez ljudi, brez prijateljev, brez sosedov, brez druge podpore, tudi mene praktično ne bi bilo.«

Bodo goste pričakale tradicionalne prekmurske jedi? 

Ob mislih na umetnine kuharskega mojstra se mnogim cedijo sline, ob tem pa se sprašujejo, kaj bo ta ponujal na Goričkem, se bo morda lotil tradicionalnih prekmurskih jedi?

Volčič priznava, da za zdaj še ni vešč v prekmurski kulinariki: »Kot prišlek ne vem, če si upam sploh že kuhati tradicionalne prekmurske jedi, moram priznati, da ne znam. Zelo pa spoštujem sestavine, ki tukaj uspevajo.«

Ob tem nam je za Sobotainfo zaupal, da se mu tudi ne zdi prav, da bi pripravljal kulinarično specialiteto, kot je prekmurska gibanica. Ne, da je ne bi znal narediti, temveč to raje prepusti lokalnim gospodinjam, ki jo po njegovem mnenju najbolje pripravijo. 

Torej lahko pričakujemo, da se vsaj na začetku na krožnikih ne bodo znašle (zgolj) prekmurske jedi. 

Na Goričkem in v Prekmurju ogromen potencial za turizem

Volčič, ki je uspešno vodil že več restavracij in se med drugim tudi pojavil na malih ekranih, se bo tokrat preizkusil v drugačni vlogi. Povprašali smo ga, kaj je botrovalo k tej odločitvi: 

»Gostinstvo je zelo naporna panoga, imeti gostilno in restavracijo in čakati na goste, enkrat so, enkrat pa jih ni. V turizmu, ne bom rekel, da je lahko, ampak je drugače, in se mi zdi, da je ravno tukaj na Goričkem tako velik potencial.«

Prav turizem je tisti, ki lahko v občino kot tudi v celo Prekmurje prinese sredstva.

Ob tem poudarja, da se tega potenciala morajo zavedati tudi ostali. V svojo hišo želi predvsem privabiti butične goste, ki bodo znali ceniti naravo in mir in ne tiste, ki iščejo nočitev vključno z zajtrkom za 30 evrov. 

Meni, da ljudje to iščejo, da po tem hrepenijo. 

Hkrati pa opozarja, da je v Prekmurju prečudovita neokrnjena narava in nepokvarjeno okolje, katero je potrebno ohraniti in »čuvati«. Pretirano pozidavanje, kot je v turističnem naselju v Moravskih Toplicah, mu ni po godu. 

V Prekmurju deležen številne podpore

Obširni projekt, ki upa, da bo nared splomladi maja, zahteva ogromno podpore: »Zdaj imam ženo, ki mi zelo stoji ob strani in smo zaradi tega lahko tako uspešni, če se ta družina razširi, lahko imamo vsi nekaj od tega, ne samo mi, celo Goričko lahko zaživi

Volčič se zaveda pomena lokalne skupnosti, izjemno je hvaležen za topel sprejem in krasne sosede ter upa, da bo vse to lahko kmalu vračal.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

orožnik (nepreverjen)

Malo neposrečen izbor slike, nekateri se bodo zgražali, na jedilniku bo tudi kozliček.

Meri (nepreverjen)

Oprostite ampak te potetovirane njegove roke, strašljivo!!

runkl (nepreverjen)

Oprosti, ampak strašiš samo ti s tem puritanskim komentarjem.

In reply to by Meri (nepreverjen)

Meri (nepreverjen)

Halo komentator runkl, nisem noben puritanec, ampak imam pa svoje mnenje in načela!!

Starejše novice