Delavci hoškega obrata so bili zaradi upada naročil novembra štirinajst dni doma. Po uskladitvi s sindikatom pa naj bi izpadle dneve nadomestili v naslednjem letu.

V Magni Steyr še vedno zatrjujejo, da ne načrtujejo sprememb števila zaposlenih v hoški lakirnici. »To je povezano z obsegom proizvodnje, ki je odvisen od naročil naših partnerjev in tržnih okoliščin, na katere družba Magna nima vpliva,« na vprašanja odgovarjajo iz hoške proizvodnje.

So se pa v Magni Steyr s tem odgovorom izognili konkretnemu odgovoru na vprašanje, ali morebiti v prihodnjih šestih mesecih načrtujejo dodatno zaposlovanje ali dodatno odpuščanje.

»Proizvodnja poteka od 20. novembra, z izjemo božično - novoletnih praznikov ustavitve proizvodnje ne načrtujemo,« so dejali v Magni Steyr.

Podobna zagotovila imajo po navedbah Gvida Novaka iz Konfederacije slovenskih sindikatov tudi zaposleni, sindikalist pravi, da proizvodnja teče normalno: »Po zagotovilih kadrovskega direktorja v Gradcu in kadrovskega direktorja v Hočah je proizvodnja stabilna.«  

Pogodba bi v veljavo stopila z novim letom

Novak ob tem napoveduje, da do podpisa kolektivne pogodbe za zaposlene ne manjka več veliko. Pogajanja za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe so se pričela konec septembra letos.

»Pogajanja gredo h koncu, decembra načrtujemo še dva sestanka in če se nič ne zalomi, pričakujemo podpis predvidoma pred božičem,« napoveduje Novak. Kolektivna pogodba bi v tem primeru stopila v veljavo s 1. januarjem 2020, česar si želijo tako na strani vodstva kot zaposlenih, trdi sindikalist. 

Tudi volitve v svet delavcev so v hoški Magni opravili, po besedah Novaka je za novoizvoljenim svetom delavcev že prvi sestanek, predseduje pa mu Aleš Kvar. Te dni je v pripravi še poslovnik.

»Z vodstvom imamo socialni dialog, ki je zdrav,« je še pripomnil predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov.

S podjetniško kolektivno pogodbo pa naj bi bile določene tudi božičnica, 13. plača ali druge letne nagrade. S strani Magne Steyr sicer odgovora na vprašanja o višini božičnice v hoškem podjetju še nismo prejeli.

Hoška podružnica Magne mora sicer po pogodbi z državo za prvo fazo naložbe v lakirnico, ki je stala 150 milijonov evrov, zaposliti 404 ljudi do novembra 2022. Če želi počrpati nekaj več kot 18 milijonov evrov državne spodbude za investicijo, za katere izvedbo je bilo treba preskočiti kar nekaj ovir, pa bo morala v desetih letih, do leta 2027, zaposliti tisoč ljudi.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Janez Komunist (nepreverjen)

ta zadeva je do kurca
obično izkoriščanje
človeka po človeku

Starejše novice