Foto: Jure Banfi
V Mariboru je danes napeto ozračje. Volivci so v drugem krogu lokalnih volitev izbirali kandidata, ki bo mesto vodil prihodnja štiri leta. Komu so torej namenili več glasov, Arsenoviču ali Kanglerju? Štetje glasov spremljamo v živo.

Volivci so danes izbirali nove župane v 47 občinah, v katerih v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil potrebne večine za izvolitev. Med njimi je šest občin skupaj z Mariborom.

V Mariboru sta se tako kot pred štirimi leti v drugem krogu volitev za župansko mesto pomerila Saša Arsenovič in Franc Kangler.

A s to razliko, da ima Arsenovič zdaj za sabo štiri leta županovanja, v katerih je povlekel tudi nekaj spornih potez. In da so minila še štiri leta od tako imenovanih mariborskih vstaj, ki so Kanglerja stale županskega položaja.

Arsenoviču so volivci v letošnjem prvem krogu volitev namenili dobrih 36 odstotkov glasov in Kanglerju 25 odstotkov med skupno 15 kandidati.

V primerjavi s prvim krogom volitev pred štirimi leti se je obema nekoliko znižala podpora, saj je tokrat velik del glasov pobral županski kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis.

Po napovedih Državne volilne komisije Republike Slovenije naj bi bili prvi delni izidi lokalnih volitev danes znani po 19.30, nato pa se bodo podatki osveževali do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Kaj kandidata napovedujeta ob izvolitvi?

To je sicer tretji poskus Franca Kanglerja, da se znova zavihti na čelo Mestne občine Maribor, potem ko je bil po protestih pred desetimi leti prisiljen predčasno končati svoj drugi županski mandat.

Blizu temu cilju je bil že na volitvah leta 2018, ko se je s takrat političnim novincem Arsenovičem uvrstil v drugi krog in zbral 42 odstotkov glasov.

Med svojimi dosežki Kangler sicer navaja izgradnjo zavetišča za živali in lutkovnega gledališča, obnovo Vetrinjskega dvora in Pohorske vzpenjače.

Za naprej pa ob izvolitvi obljublja mladim brezplačne koncerte, ukinitev plačljivega parkiranja pod Pohorjem in oskrbo s pitno vodo za vsa gospodinjstva. 

Arsenovič je kot župan med drugim zaprl Glavni trg za motorni promet, zaključil obnovo kopališča Pristan in začel gradnjo Centra Rotovž.

V morebitnem novem mandatu napoveduje med drugim ureditev Dravske promenade, izgradnjo predora pod mestnim središčem in zvišanje sredstev za kulturne programe.

Nizka volilna udeležba v Mariboru tudi v drugem krogu

V drugem krogu lokalnih volitev je do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 134.480 oziroma 27,41 odstotka volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila volilna udeležba 23,26-odstotna.

Do 16. ure je bila najvišja udeležba v občini Veržej (57,16 odstotka), najnižja pa v občini Jesenice (16,38 odstotka).

Zelo nizko volilno udeležbo do 16. ure smo zabeležili tudi v Mariboru, in sicer je ta znašala 23,99 odstotka, kjer je od 87.405 volilnih udeležencev glasovalo 20.972.

Mestna občina MARIBOR

(Zadnja posodobitev: 12.12.2022 08:00)

Izidi županov - drugi krog

Mesto Ime in priimek Ime liste/predlagatelja Št. glasov Odstotek glasov
1 Aleksander Saša Arsenovič ANDREJ BRVAR IN SKUPINA VOLIVCEV 19571 61,05 %
2 Franc Kangler Lista Franca Kanglerja - Nova ljudska stranka Slovenije 12485 38,95 %

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice