Epidemije je razkrila tudi številne razpoke na področju zdravstva. Kdaj bo konec diskriminacije in kako rešiti čakalne vrste v zdravstvu?

Uredništva Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA smo prejšnji četrtek pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije.

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

V soočenju so med drugim predstavniki strank spregovorili tudi o svojih stališčih in rešitvah na področju zdravstva. Za kaj se bodo zavzemali?

Diskriminacijo moramo odpraviti

Tanja Fajon, predsednica stranke Socialni demokrati, poudarja, da bi država morala urediti ustrezno zakonodajo na področju posvojitve otrok.

»Če gejevski par želi imeti otroka, ne vidim, zakaj ga ne bi imel možnost posvojiti. In če jaz želim dobiti nadomestno mater, ker sama zaradi rakave bolezni ne morem biti mama, si želim, da bi država naredila tudi korak v tej smeri do ureditve ustrezne zakonodaje,« poudarja Fajon.

Tudi v Listi Marjana Šarca menijo, da ne more biti več vprašanje vprašanja splava, posvojitve istospolnih, pravice manjšin in podobno.

»To so nepotrebna vprašanja in zagotovo je potrebno odpraviti tovrstno diskriminacijo. Nihče nima s tem problemov, kdor je demokrat, kdor želi biti usmerjen v prihodnost,« je povedal Marjan Šarec.

Počivalšek: »Zdravstveni resor bo najtežji resor«

Zdravko Počivalšek poudarja, da zdravstvo čaka težka naloga in da se zavzemajo za to, da človeka postavijo na prvo mesto.

»Zdravstveni resor bo v naslednjem mandatu najtežji resor. Verjamem, da bomo v gibanju Povežimo Slovenijo prevzeli ta resor. Imamo kadre, ki so v stanju narediti prestrukturiranje zdravstvenega dela.« In poudarja: »Želimo postaviti človeka na prvo mesto.«

Robert Golob iz Gibanje svobode pa pri tem izpostavlja veliko nezadovoljstvo medicinskega osebja in pacientov.

»Nezadovoljni so zdravniki, nezadovoljno je medicinsko osebje, negovalno osebje in pacienti. In veste, kdo je zadovoljen? Zadovoljni so dobavitelji, zadovoljne so zavarovalnice privatne – se nič ne bunijo in zadovoljna je celo zdravstvena zavarovalnica, državna Slovenije. In v ta trikotnik bomo mi posegli z našo ekipo,« pravi Golob.

Kako torej rešiti čakalne vrste? »Nisem še slišal, da bi kdo čakal na mehanika«

Trenutni obrambni minister Aleš Hojs iz vrst SDS je poudaril, da moramo vzpostaviti sistem, kjer bodo ljudje prosto izbirali zdravstvene zavarovalnice.

»Ko zavarujete avto, je pravzaprav vseeno, pri kateri zavarovalnici zavarujete avto in nisem še slišal, da bi kdo čakal na mehanika. Podoben princip moramo vzpostaviti v zavarovalništvu za zdravstvo, kar pomeni, da bodo ljudje prosto izbirali zavarovalnice in s tem seveda imeli prost dostop, bodisi do tistih, ki delajo v javnem sektorju, ne glede na to, ali so koncesionarji ali zaposleni v javnih zavodih,« je dejal Hojs.

Mesec: »Človeško telo ni avto«

V Levici poudarjajo, da želijo rešiti zdravstvo, da postane dostopno vsem. 

»To, kar je zdaj govoril gospod Hojs, nekaj takega so naredili v Ameriki. Tam so rekli 'saj tvoje telo ni bistveno drugačno od avta, zavaruj se'« je izpostavil Luka Mesec in dodal: »Človeško telo ni avto.«

Z njim se strinja tudi Matej Tonin iz NSi, ki pravi, da si tudi sami ne želijo ameriškega zdravstvenega sistema v Sloveniji, saj je neprimeren in nesprejemljiv za nas.

»Je pa potrebno v Slovenijo pripeljati zahodnoevropski zdravstveni sistem, to bom pa rekel Švicarski, Avstrijski, Nemški. Kar pomeni, da gremo vstran od tega centralno-planskega sistema, ker je zdravnik vsak dan manj dostopen in mi si želimo narediti vsem dostopno javno zdravstvo,« še izpostavlja Tonin.

Starejše novice