Foto: Branka Keser
Na soočenju Danes za jutri smo kandidate strank, ki jim trenutno kaže najbolje, povprašali tudi o tem, kako Slovenijo postaviti na zemljevid in ob bok drugim razvitim državam.

Uredništva LjubljanainfoMariborinfoPtujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA smo prejšnji četrtek pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije.

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Po naših cestah se vozi občutno manj električnih vozil kot v skandinavskih državah, pot z vlakom iz Hodoša do Kopra pa še vedno traja isto ali celo dlje kot iz Ljubljane do Muenchna.

Zato smo se na soočenju Danes za jutri pogovarjali tudi o tem, ali Slovenija sploh še drži korak z najrazvitejšimi državami, tudi na področju kriptovalut.

Hojs: Kriptovaluta je 'piramidalna' shema

Trenutnega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki na tokratnih volitvah kandidira v stranki Povežimo Slovenijo, smo povprašali o kriptovalutah in ali jih morda tudi sam v lasti.

»Sam nimam kriptovalut v lasti. Kot gospodarski minister se ukvarjam in sem bližje investicijam v realne zgodbe in prizadevanjem, da investiramo v Sloveniji v višjo dodano vrednost, ki je ključna za to, da bomo pri nas bolje živeli,« poudarja Počivalšek.

Na drugi strani je Aleš Hojs, trenutni obrambni minister, sicer iz vrst SDS, kriptovalute označil za piramidno shemo

»Sam ne pristajam, ali pa ne želim vlagati v tako imenovane 'piramidalne sheme'. Po moji oceni kriptovaluta je piramidalna shema in prej ali slej bo prišlo do trka tudi na tem področju. Torej, tisti, ki v to vlagajo, v veliki meri tudi 'riskirajo', vlagajo svoj denar in svoj riziko. Pustimo jih, naj v tem uživajo,« pa meni Hojs.

Vsi bi vlagali v električne avtomobile

Kako bi Slovenijo premaknili naprej in jo postavili ob bok bolj razvitim državam, pa smo povprašali Tanjo Fajon, predsednico stranke SD.

Fajon poudarja, da so si v stranki za načrt zadali izgradnjo hitre železnice na relaciji Maribor - Ljubljana - Koper, pa tudi vlaganje v električne avtomobile in gradnjo sončnih elektrarn.

Podobnega mnenja je tudi Robert Golob iz Gibanja Svoboda, ki trdi, da je potrebno veliko več vlagati v električne avtomobile, saj si jih naj bi po njegovem mnenju privoščil že skoraj vsak.

S tem pa se ne strinja Matej Tonin iz NSi, ki trdi, da električnim avtomobilom ne manjka več reklame, ampak morajo ti sprva postati bolj dostopni.

»Ta vlada je prišla zato z določenimi davčnimi spodbudami. A glej ga zlomka, opozicija je temu najostreje nasprotovala. Mislim, da moramo predvsem z davčnimi spodbudami ljudem pomagati, da bodo lahko ljudje prišli tudi do nekoliko dražjih električnih vozil,« pa poudarja Tonin.

Da so električni avtomobili predragi, se strinja tudi Luka Mesec iz stranke Levica. »Sem pa uporabnik električnih avtomobilov, ampak ne svojega, jaz te avtomobile najemam. Slovenija bi tako morala začeti postavljati takšne mreže,« poudarja Mesec.

Kdaj bo javni potniški promet postal alternativa avtomobilom?

Za razliko od drugih bi v LMŠ večji poudarek dali stabilizaciji in napredku javnega potniškega prometa v državi, ki bi bil državljanom postal alternativa. 

»Največja sramota Slovenije je definitivno na prvem mestu avtobusna in železniška postaja v Ljubljani. In dokler te infrastrukture ne bomo zgradili, se bomo o tem težko pogovarjali. Potrebno je torej vlagati v železniško infrastrukturo,« poudarja Marjan Šarec. 

Starejše novice