Občinski svet v Slovenski Bistrici je na seji obsodil nedavno nestrpno in provokativno ravnanje pripadnikov Štajerske varde na policijski postaji, pripadnikov niso spustili na sejo občinskega sveta v Slovenski Bistrici.

Na seji občinskega sveta v Slovenski Bistrici je bil prisoten tudi državni sekretar na notranjem ministrstvu in nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je po poročanju Večera, ravnanje pripadnikov Štajerske varde, na območju Slovenske Bistrice, označil za nesprejemljivo.

Stanislav Mlakar, podžupan in predsednik varnostnega sosveta, ki je pred tem obravnaval dogajanje na Policijski postaji Slovenska Bistrica, je poudaril, da sta oba policista ob prihodu varde ravnala mirno in profesionalno, še poroča Večer.

»Po dogodku v Slovenski Bistrici sem s člani varde v Mariboru opravil razgovor in jih opozoril, da je to nedopustno in nekorektno do slovenskega policista. Če se imajo za civilno družbo, kot trdijo, potem naj pohode opravljajo v civilu. Nesprejemljivo je, da nekdo v Slovenski Bistrici, ali kjerkoli drugje, organizira tabor, kjer se urijo in nosijo uniforme. Glede na nekatere aktivnosti, ki so bile izvedene v preteklosti in glede na nekatere posnetke, ki so jih objavili na spletni strani, ne gre več za civilno družbo. Izvajajo namreč naloge, ki so zaupane samo slovenski vojski in policiji,« je po poročanju Večera poudaril Franc Kangler.

Kangler je še dodal, da spremembe zakona o javnem redu in miru že obravnavajo v parlamentarnih odborih, z njimi pa naj bi dali policistom pooblastila, ki bodo preprečila takšna ravnanja. Franc Kangler še pričakuje, da bodo zadevo uredili v treh mesecih, še poroča Večer.

Slovenska varda bo z aktivnostmi nadaljevala

Med sejo občinskega sveta so se po poročanju Večera pred gasilskim domom, kjer je potekalo zasedanje, zbrali člani Štajerske varde. Z njimi je bil tudi njihov vodja Andrejem Šiškom.

Vardiste sprva na sejo niso spustili, ko pa so svetniki že zaključili z obravnavo točke o aktivnostih varde na območju občine, so po posredovanju policije Šiško in njegovi somišljeniki mirno zapustili prizorišče.

»Trije pripadniki Štajerske varde smo se želeli udeležiti te seje, vendar nam niso dovolili vstopa, čeprav so govorili prav o nas. Čez 30 minut so iz stavbe prišli Franc Kangler in štirje visoki policisti iz Ljubljane. Kangler nas je obtožil, da vznemirjamo občane Slovenske Bistrice, sam pa sem mu odgovoril, da to ni res. Med Štajerskimi vardi so bili tudi občani občine Slovenska Bistrica in ti zagotovo niso vznemirjali samih sebe. S prevaro nam je bil preprečen vstop v stavbo, kjer je potekala javna seja. Z naše strani ni bilo nobenih namenov ali indicev nasilja, kar je dobro razvidno iz posnetka.« je na svojem Facebook profilu zapisal Andrej Šiško.

Šiško je na svojem Facebooku še zapisal: »Ko sem bil leta 2019 v priporu, in še ni bil državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije, mi je Franc Kangler v zapor poslal časopis Demokracija ter lastnoročno pripisal: ‘Spoštovani Andrej! Drži se!’ Danes pa, kot sekretar Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije nasprotuje nošenju uniform ter deluje proti Štajerski vardi! Zanimivo, mar ne?!«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice