Slika je simbolična.
Odbor državnega zbora za zdravstvo bo na današnji seji obravnaval predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, s katerimi želi vlada izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev.

Če bo dobil zeleno luč odbora, ga bo državni zbora obravnaval na izredni seji v četrtek.

Interventno zakonodajo, ki jo je vlada v parlamentarni postopek vložila po nujnem postopku, so pripravili na ministrstvu za zdravje in med drugim naslavlja dolge čakalne dobe v zdravstvu oziroma zmanjšano dostopnost do zdravstvenih storitev. 

Tega bi se denimo lotili z dodatki za povečan obseg dela in za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo. Finančni učinek zakona je ocenjen na dobrih 200 milijonov evrov.

Levica z zadržki 

Nekaj zadržkov do predloga imajo v koalicijski stranki Levica. Kot je dejal koordinator stranke Luka Mesec, je neusklajen 17. člen, ki govori o izvajanju zdravstvenih storitev nad rednim obsegom programa zdravstvene dejavnosti.

Stališče Levice je, da morajo biti na prvem mestu javni zdravstveni zavodi, ki so hrbtenica zdravstvenega sistema, za njimi koncesionarji in šele nato zasebniki. Predlog po njegovih navedbah te kaskade ne upošteva v celoti, ampak izenačuje javne zavode in koncesionarje.

Skupaj s predlogom zakona je vlada v državni zbor poslala tudi predlog sklepa, po katerem bi bil razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu nedopusten.

Kolegij je v torek sklenil, da bo državni zbor o predlogu sklepa odločal na še eni izredni seji, takoj po najverjetnejši potrditvi zakona v četrtek.

Starejše novice