Foto: Združenje avtomehanikov in šoferjev Ptuj
Na Ptuju se je prometna varnost v zadnjem letu nekoliko poslabšala. Izstopajo alkoholizirani vozniki in starejši udeleženci.

Lansko leto so izstopali predvsem alkoholizirani vozniki in starejši udeleženci v prometu. Tako je bilo v enajstih mesecih lanskega leta, torej od januarja do novembra, devet udeležencev huje poškodovanih, od tega je bilo šest takih, ki so bili starejši od 54 let. 

Mladih in otrok med povzročitelji skorajda ni, na takratni seji ptujskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa so se strinjali, da morajo več narediti za izobraževanja starejših. 

»Mi ugotavljamo, da nekateri vozniki sploh niso več sposobni za cestni promet in tega si ljudje ne priznajo,« je na decembrski prometni seji dejal Tomislav Sledič iz ptujske policijske postaje. 

Občina pa mora poskrbeti za javne prevoze 

Med pogovorom so izpostavili tudi odgovornost na osebnih zdravnikih. Oni se srečujejo z vozniki in njihovimi zdravstvenimi stanji. Na svetu se sprašujejo, ali bi lahko apelirali na zdravnike in zdravstveni dom glede bolj učinkovitega preverjanja zdravstvenega stanja voznikov. 

Alen Jevtović, direktor občinske uprave, je na seji izpostavil več možnih rešitev. Ena teh bi bila, da se starejšim voznikom omeji radius vožnje in tako ostajajo v razdalji, ki jo še obvladajo in zmorejo voziti. Tudi on se je strinjal z apelom na zdravnike. 

Pri tem je opozoril tudi, da mora tudi občina omogočiti, da so starejši, ko ti ostanejo brez vozniških dovoljenj, mobilni. 

»Da so še vedno mobilni, ampak ne več z lastnimi prevoznimi sredstvi ampak javnim prevozom, kar pa bo tudi neka agenda Evrope in sofinancirana v naslednji perspektivi,« nadaljuje direktor občinske uprave Jevtović. 

Bi osvežili svoje znanje? 

Tako zdaj ptujski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v sodelovanju z Združenjem šoferjev in avtomehanikov Ptuj organizira brezplačno predavanje o cestno prometnih predpisih za starejše udeležence v prometu. 

Predavanje bo potekalo v petek, 24. marca, ob 17.00, v Domu krajanov Budina - Brstje, na Belšakovi ulici 20A. 

»V prometu je namreč vedno več starejših voznikov. Prometna pravila in način vožnje se nenehno spreminjajo, usposabljanje voznikov pa ni sistemsko urejeno,« so vabilu dodali na občini. 

Na predavanjih bodo udeleženci seznanjeni z osnovnimi pravili cestnega prometa, s poudarkom na pravilih vožnje v krožiščih in po avtocesti ter s pogoji, ki jih morajo izpolnjevati starejši za podaljšanje vozniškega dovoljenja. 

Pri tem je treba poudariti, da gre zgolj za brezplačno informativno predavanje, ki obiskovalce ne veže na nobene nadaljnje postopke ali ukrepe. Predavanje je za osvežitev znanja in splošno informiranje. 

Starejše novice