V Civilni iniciativi Dovolj.je so kritični do ravnanja cerkvenih delavcev pri obravnavi spolnih zlorab, metropolita Zoreta so pozvali k odstopu, pozitivno izpostavljajo le škofa Petra Štumpfa.

Na novinarski konferenci je direktor Zavoda Iskreni Igor Vovk spregovoril o dosedanjem delu civilne iniciative, ki je v tem času spoznala, da v Cerkvi na Slovenskem prihaja do sistematičnega prikrivanja spolnih zlorab in njihovega zavestnega pometanja pod preprogo. K odstopu so pozvali ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in vrhovnega predstojnika Misijonske družbe - lazariti Tomaža Mavriča, poroča STA.

Med 1022 duhovniki jih je 22 predmet prijave

Do sedaj so, po besedah člana iniciative Mateja Križaniča, prejeli 38 prijav zoper 22 različnih duhovnikov, škofov in redovnikov. Število prijav v primerjavi s številom duhovnikov v Sloveniji, ki jih je 1022, pomeni, da je velika večina cerkvenih delavcev dobrih, ampak spolne zlorabe v Cerkvi še zmeraj predstavljajo problem. Kot primer so izpostavili duhovnika Jožeta Planinška, ki po številnih prijavah domnevnih zlorab še naprej opravlja svoje delo. 

Štumpf svetla izjema, spornega Pršo suspendiral

Vovk je na konferenci povedal, da Slovenska škofovska konferenca (SŠK) sicer ves čas sprejema in posodablja priporočila o ustreznem ravnanju cerkvenih delavcev ob sumih spolnih zlorab, ampak da vse ostane zgolj na papirju. Pozitivno je izpostavil le škofa v Murski Soboti Petra Štumpfa, ki bi se naj edini do zdaj problematike lotil z vso resnostjo. Kot dokaz navajajo njegovo prepoved opravljanja duhovniške službe kapucinu Jožetu Prši, ki ga je njegova domnevna žrtev lani obtožila spolne zlorabe.

V predstavitvi so navedli tudi dve sporočili Slovenske škofovske konference, ki se nanašata na duhovnika Pršo, pod katerima je podpisan škof Štumpf. 

V prvem, ki izhaja iz sedmega sporočila Slovenske škofovske konference, je navedeno: »Določilo škofa ordinarija glede duhovnika Pashala Prše: V smislu kanona 1342–1351 je bilo določeno, da duhovnik Pashal Prša lahko mašuje samo na svojem domu v Mali Polani, župnija Velika Polana, brez pravice zbiranja vernikov. Druga duhovniška opravila so mu prepovedana tako na domu, kjer biva, kot tudi povsod drugod. To določilo velja od srede, 22. maja 2019, pa do preklica.«

V drugem, ki izhaja iz enajstega sporočila Slovenske škofovske konference, pa je Štumpf izrekel Prši popoln suspenz: »Suspenz: duhovniku Pashalu prši, ki je bil za poskusno dobo sprejet med duhovnike murskosoboške škofije, je bila zaradi nespoštovanja ordinarijevih določil glede njegovega duhovniškega statusa in delovanja ter zaradi pohujšanja med verniki, ki jih z nespoštovanjem teh določil povzroča, izrečena kazen suspenza v smislu kanona 1331, §§ 1 in 2 v povezavi s kanonom 1371, § 2 Zakonika cerkvenega prava. S tem mu je prepovedano opravljanje vsakršne oblasti svetega reda, maševanje, spovedovanje, delitev drugih zakramentov ali zakramentalov, oznanjevanje Božje besede ali kateheza. Suspendiranega in vse, ki so pohujšani zaradi tega primera, priporočam v molitev.«

Delo iniciative še ni končano, Slovenska škofovska konferenca zavrača pozive k odstopu

V civilni iniciativi so odgovornim v Cerkvi na Slovenskem sporočili, da bo šele s priznanjem, javnim opravičilom in ustanovitvijo neodvisne komisije, delo iniciative končano. V Slovenski škofovski konferenci pa so se že odzvali na pozive iniciative k odstopu ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta in povedali, da so pozivi neupravičeni, saj naj bi bil ravno on zaslužen za vrsto ukrepov na področju preprečevanja spolnih zlorab v Cerkvi, poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice