Slika je simbolična.
Vlada bo po napovedih premierja Roberta Goloba izenačila cene dizla za avtoprevoznike na avtocestah s tistimi zunaj avtocest.

»Našli bomo način, kako bodo lahko prevozniki polnili rezervoarje, ne da bi bili materialno oškodovani,« je danes zagotovil premier Robert Golob.

Ta ukrep bo poleg ostalih, že napovedanih omilitvenih ukrepov vlada potrjevala v četrtek.

Kot je Golob dejal v izjavi za medije po seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, si vlada ne želi, da bi avtoprevozniki zaradi višji cen dizla na avtocestah začeli iskati bencinske servise zunaj avtocestnega omrežja ter povzročili dodatne zastoje in logistične težave.

Zato bodo njihov status izenačili, je napovedal, a podrobneje ukrepa ni pojasnil.

Ugotovitve inšpektorata

Da si avtoprevozniki želijo vzpostavitve posebnega goriva, je danes zatrdil predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Peter Pišek.

Trgovce je pozval, naj uredijo logistične zaplete, da bodo v sredo razmere urejene. Da je treba zadeve urediti takoj, je izpostavil tudi Golob.

»Nima najmanjšega posluha za kakršenkoli izgovor, da se danes težave z gorivom še nadaljujejo,« je dodal.

Tržni inšpektorat kršitev, povezanih z različnim obračunavanjem pogonskega goriva, pri trgovcih ni ugotovil, je še dejal Golob. Skupaj s trgovci pa ugotavljajo, ali so bili pripravljalni ukrepi trgovcev ustrezni in ali je pomanjkanje goriva na bencinskih servisih po celi Sloveniji naključje in ne nekaj, kar bi lahko trgovci predvideli.

»Zaključke bomo delali potem, ko bodo dobili izsledke,« je dejal in ponovil, da se kaj takšnega ne bi smelo zgoditi.

Kmetje in javni prevoz

Omilitveni ukrepi, s katerimi bodo naslovili problematiko visokih cen pogonskih goriv, bodo sicer, potem ko jih bo v četrtek obravnavala vlada, s 1. julijem veljali tudi za kmete, ki jim bo vlada povečala nepovratna sredstva, da bodo lahko gorivo nabavljali po nižjih cenah.

Podobno bo veljalo za javni prevoz.

Ta teden so medtem že stekli tudi pogovori o ukrepih, ki bodo naslovili prehransko draginjo. Danes je potekal prvi sestanek na to temo, ukrepe pa naj bi vlada na mizo dobila prihodnji petek.

Starejše novice