Slika je simbolična.
Na kmetijah lani namolzli manj mleka.

Na slovenskih kmetijah so lani namolzli približno 625.000 ton kravjega mleka, kar je za 2,3 odstotka manj kot leto prej. 92 odstotkov tega mleka je bilo odkupljenega, je objavil državni statistični urad.

Lani so kravje mleko molzli na približno 11.300 kmetijskih gospodarstvih, na približno 4400 so se ukvarjali z njegovo prodajo. Mleko, ki so ga namolzli na preostalih 6900 kmetijah, so porabljali predvsem za krmo in lastno prehrano.

Približno 575.000 ton kravjega mleka oziroma 92 odstotkov vsega so lani odkupili. Celotna količina tega mleka je bila za približno 13.800 ton (oz. 2,3 odstotka) manjša od količine mleka, odkupljenega leto prej.

Mleko se je po podatkih statistikov lani odkupovalo s približno 4400 kmetijskih gospodarstev, kar je okoli 200 manj kot v predhodnem letu. Prirejo mleka še vedno v večji meri opuščajo predvsem manjši rejci.

V zadnjih šestih letih se tako število kmetij, od katerih se odkupuje mleko, zmanjšuje za okoli štiri odstotke na leto.

Povečala se je povprečna letna količina odkupljenega mleka, znašala je skoraj 131 ton (2,1 odstotka več kot v letu 2021).

Na kmetijskih gospodarstvih so lani za krmo porabili približno 31.800 ton namolzenega mleka oz. za 6,5 odstotka manj kot leto prej.

Količina mleka, ki se namolze in uporabi za krmo, se po navedbah statistikov še vedno zmanjšuje. Razloga sta v tem, da na kmetijah, na katerih se ukvarjajo s prirejo mleka, uporabljajo v večji meri mlečne nadomestke, na kmetijah, ki so se preusmerile v rejo dojilj, pa mleko posesajo teleta in se ne molze.

Namolzeno kravje mleko za lastno prehrano so uporabljali na približno 10.600 kmetijskih gospodarstvih, kar je okoli 100 manj kot v predhodnem letu. Skupna količina kravjega mleka, porabljenega za lastno prehrano, pa se je prav tako povečala, in sicer za odstotek.

Lani se je neposredno prodalo le okrog 3600 ton kravjega mleka ali za več kot osem odstotkov manj kot v letu pred tem. Število kmetijskih gospodarstev, na katerih mleko molzejo tudi za neposredno prodajo, in količina tega mleka se zmanjšujeta že od leta 2004. 

Na kmetijskih gospodarstvih so v letu 2022 v mlečne izdelke predelali nekaj več kot 1,2 odstotka v tem letu namolzenega kravjega mleka oz. približno 7700 ton, kar je za 28 odstotkov več kot v predhodnem letu.

Največ kravjega mleka se je lani odkupilo s kmetijskih gospodarstev v podravski statistični regiji, in sicer 114.159 ton, sledijo gorenjska s 103.639 tonami, savinjska s 96.453 tonami in osrednjeslovenska s 76.841 tonami.

Odkup kravjega mleka je v obalno-kraški statistični regiji upadel za skoraj petino, v primorsko-notranjski regiji za skoraj osem odstotkov, sledile so goriška, pomurska in zasavska statistična regija, v katerih se je odkup znižal za 4-5 odstotkov.

V preostalih regijah se je količina odkupljenega mleka zmanjšala za manj kot tri odstotke, najmanjši upad so zaznali v jugovzhodni Sloveniji (0,4 odstotka).

Na kmetijah so lani namolzli tudi skoraj 2200 ton kozjega mleka, kar je več kot osem odstotkov manj kot leto prej, prireja ovčjega mleka s skoraj 600 tonami pa je bila manjša za več kot devet odstotkov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
KLOCN (ni preverjeno)

Jaz vem, da bom pil slovensko vino, za mleko pa mi dol visi. Vsaj, dokler bo kmet dobil za liter polnomastnega tako sramotno malo...

Starejše novice