Slika je simbolična.
Veliko občanov in občank so presenetile visoke položnice. Na trgu pa se je pojavila naprava, ki obljublja prihranek pri električni energiji.

Tržni inšpektorat Republike Slovenije opozarja na napravo Energy Saver, s katerim naj bi prihranili tudi do 75 odstotkov porabe električne energije v gospodinjstvih. 

Ne zmanjša porabe, le izboljša faktor delavnosti toka

Na tržnem inšpektoratu pa opozarjajo, da so navedbe v oglasih za to napravo neresnične, saj prihranka s to napravo ni mogoče doseči. 

Zapisali so, da gre za navadno majhno kompenzacijsko napravo induktivne jalove energije, ki ne zmanjša porabe delovne energije, temveč le izboljšuje faktor delavnosti toka. 

Tako z napravo ne boste prihranili električne energije, temveč le porabili dodaten denar za nakup naprave in mesečno za porabo, saj tudi ta naprava porablja delovno energijo, ki jo plačujete. 

Ste napravo kupili? 

Če ste pa napravo kupili od slovenskega prodajalca, pa lahko od pogodbe odstopite v roku 14 dni od prejema blaga, ne da bi vam bilo treba navesti razlog za vašo odločitev. 

V primeru težav glede izdelkov kupljenih v Evropski uniji se lahko obrnete na Evropski potrošniški center pri Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, preko spletne pošte [email protected]

Starejše novice