Foto: AMZS
Na Avto-moto zvezi Slovenije so v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in organizacijami za varstvo potrošnikov opravili prvi del letošnjega testa otroških varnostnih sedežev. Izkazalo se je, da vsi sedeži niso varni za uporabo.

Pod drobnogledom Avto-moto zveze Slovenije se je znašlo 33 izdelkov. »Rezultati kažejo, da večina sedežev v trgovinah ponuja dobro varnostno zaščito, enostavno upravljanje s sedežem in dobro ergonomijo,« so povedali na Avto-moto zvezi Slovenije.

Strokovnjaki na neodvisnem in temeljitem testu otroške varnostne sedeže preskusijo v štirih glavnih kategorijah: varnosti, upravljanju, ergonomiji in morebitni vsebnosti škodljivih snovi.

Pri varnosti morajo sedeži prestati preskusne čelne in bočne trke. Pri upravljanju se posvetijo namestitvi sedeža v avtu. Pri ergonomijo z otroki preverijo udobje sedenja v sedežih. Na koncu izmerijo še vsebnost škodlljivih snovi.

Dva izdelka tako slaba, da njun nakup odsvetujejo

Med 33 preskušenimi otroškimi varnostnimi sedeži je le eden dobil oceno zelo dobro: Silver Cross Dream plus Dream i-Size Base.

Dva izdelka sta dobila oceno slabo, zato nakup teh izdelkov strokovnjaki odsvetujejo. Pri sedežu Babyauto Buddy i-Size so v tekstilni oblogi ugotovili preveliko vsebnost sredstva proti gorenju TDCP. Pri sedežu Tex Baby Eris i-Size se je pri čelnem trku varnostna zapona integriranega varnostnega pasu razletela.

22 sedežev je dobilo oceno dobro, sedem oceno zadovoljivo, en sedež pa oceno pomanjkljivo.

Celotni rezultati preizkusa so objavljeni na tej spletni povezavi.

Vir: AMZS

Sedeži vse bolj varni tudi zaradi tovrstnih testov

Odgovorni urednik AMZS Motorevije Blaž Poženel je povedal: »Izdelovalci sedežev z vse hitrejšim tempom na trg pošiljajo novosti: dobro vedo, da v skladu s tržnimi zakonitostmi kupci najraje segajo po 'novih' sedežih, ki - vsaj na papirju - obljubljajo tudi izboljšane lastnosti. Če k temu prištejemo še nove blagovne znamke in nova imena 'starih' sedežev, imajo kupci kar nekaj težav, da se znajdejo med pestro ponudbo

Zato na Avto-moto zvezi Slovenije v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi in potrošniškimi organizacijami že nekaj desetletij opravljajo in objavljajo teste otroških varnostnih sedežev. V tem času se je njihov test uveljavil kot pomemben pripomoček pri nakupnih odločitvah uporabnikov. Zelo resno pa ga jemljejo tudi izdelovalci sedežev.

»Z gotovostjo lahko zatrdimo, da so sedeži, ki so razstavljeni na policah trgovin, varnejši in kakovostnejši tudi zaradi naših testov,« so dejali na Avto-moto zvezi Slovenije.

Pri otroškem sedežu tex baby eris i-size se je pri čelnem trku odtrgalo plastično ohišje varnostne zaponke integriranega varnostnega pasu. Zato je preskusno lutko triletnega otroka vrglo iz sedeža. (Foto: AMZS)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice